Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Един от ключовите компоненти на всяка компютърна система е захранващият блок, известен още като PSU . Този компонент осигурява захранване на останалата част от компютъра, включително всички инсталирани периферни устройства като графични карти и допълнителни твърди дискове. В тази статия ще обсъдим ролята на захранващите блокове, както и значението на намирането на правилното устройство за вашия компютър.

Темите включват:

  • Какво е захранващ блок?
    • Свързване на точките: PSU кабели и разпределение на захранването
    • Номинална мощност и шини за напрежение
  • Значението на използването на правилния PSU
    • Видове PSU
    • Живот на PSU

Какво е захранващ блок?

Захранващият блок (PSU) е хардуерно устройство, което преобразува AC електричество в DC електричество и след това го разпределя към останалата част от компютъра. На стандартен настолен компютър PSU е мястото, където се включва захранващият кабел и обикновено има I/O превключвател за захранване върху него.

Свързване на точките: PSU кабели и разпределение на захранването

Ако отворите стандартна компютърна кутия, ще видите, че PSU е свързан към останалата част от компютъра чрез различни захранващи кабели. Тези кабели захранват дънната платка , твърдите дискове и електрониката на кутията с електричеството, от което се нуждаят, за да функционират. Повечето PSU също имат допълнителни кабели, предназначени за инсталиране на периферни устройства с големи изисквания за мощност, като например графични карти. През последните години модулните PSU станаха по-често срещани, позволявайки на потребителите да инсталират толкова захранващи кабели, колкото е необходимо

В допълнение към захранването, осигурено директно от PSU, дънната платка подпомага разпределението на захранването към слотовете за процесор и RAM, както и конекторите за системите за вентилатори на процесора и кутията. Тъй като дънната платка може да помогне за разпределението на захранването, не е необходимо захранването да се включва директно във всеки системен компонент. Не само, че трябва да се справите с безпорядък от кабели, много системни компоненти като интегрирани графични чипове и процесори са твърде малки или деликатни за директна връзка с PSU. Като комбинирате солидно PSU със съвместима дънна платка, можете да сте сигурни, че вашият компютър ще разполага с цялата мощност, от която се нуждае.

Номинална мощност и шини за напрежение

Една от основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание по отношение на захранващите устройства, е тяхната мощност. Номиналната мощност описва общата системна мощност, която може да бъде изтеглена от устройството, преди да се претовари, обикновено се изразява във ватове (W) . Модерните PSU обикновено варират от 300W до над 1000W. Захранващите устройства с по-голяма мощност обикновено се намират в компютри, които имат инсталирани множество графични карти, като например тези, използвани за игри или обработка на графики. Лаптопите обикновено имат захранвания с мощност от 50 W до над 200 W. Тези устройства обикновено имат свързан захранващ блок или „тухла“, който преобразува променлив ток в постоянен ток по същия начин като настолен PSU.

Друга ключова характеристика на PSU е тяхното напрежение, обикновено описвано от гледна точка на напрежение „релси“. Релса за напрежение е източник на напрежение в различни количества, използван от различни системни компоненти в зависимост от техните изисквания за напрежение. Например, една PCI мрежова карта вероятно ще черпи енергия от +5 V релса, докато двигателите за вентилаторите на процесора ще черпят енергия от +12 V релса. Казано просто, релсите на напрежението са нивата на напрежение, достъпни за използване от всеки системен компонент. Докато номиналната мощност определя общия мощностен капацитет на PSU, релсите на напрежението определят как се използва тази мощност.

Значението на използването на правилния PSU

Докато повечето PSU са базирани на стандартизирани дизайни, за да позволят лесна инсталация, съществуват няколко варианта за различни приложения.

Видове PSU

ATX Standard – Най-разпространеното налично PSU, обикновено използвано в настолни компютри. Проектиран да работи с ATX форм фактор на дънната платка. Осигурява три шини за положително напрежение, +3,3 V, +5 V и +12 V, както и шина за напрежение в режим на готовност +5 V SB за осигуряване на захранване на компютри в режим на готовност.

Спецификация на входно ниво на захранване (EPS) – Произведен от стандарта ATX, този тип PSU е проектиран за използване в сървъри, а не в персонални компютри. Осигурява по-стабилна среда за критични приложения от ATX стандарта, което ги прави идеални за използване в критични сървъри.

Small Form Factor – PSU вариант, предназначен за използване в компютри с по-малък форм-фактор, които използват MicroATX дънни платки. Това са захранващите блокове, които се намират в по-малките декодери като DVD плейъри или кабелни кутии.

Thin Form Factor – PSU вариант, предназначен за използване с Mini ITX дънни платки и компютри с по-малък форм-фактор.

Ако планирате да изградите домашен компютър, намирането на ATX стандартно захранване е най-добрият ви залог, тъй като ще пасне на всяка стандартна компютърна кутия и комбинация от дънна платка. Ако искате да изградите сървър, тогава може би EPS решението е идеалното решение. За по-малки компютри може да е по-подходящ PSU с малък или тънък форм фактор.

Живот на PSU

Тъй като захранващите устройства обработват редовно големи количества електричество, те са по-податливи на износване, отколкото други компоненти на системата. Поради това продължителността на живота на PSU е важно измерване за определяне на надеждността на дадено захранване. Този живот обикновено се описва като средно време между отказите (MTBF) . По-високата стойност на MTBF означава, че дадено PSU е по-надеждно и ще има по-дълъг живот от PSU с по-ниски стойности на MTBF.

Захранващите устройства, произведени с по-висококачествени материали и по-добро охлаждане, обикновено имат по-дълъг живот поради по-ниския стрес, свързан с топлината. Най-общо казано, средният PSU ще работи около 100 000 часа при стандартни температурни промени. Поради сравнително ограничения живот на PSU, съвременните сървъри понякога са оборудвани със захранващи блокове с възможност за гореща смяна, които могат бързо да бъдат заменени в случай на повреда. За да предотвратите неочаквани прекъсвания, може да помогнете да се уверите, че вашият сървър използва надежден, висококачествен захранващ блок.

Сега, след като разбирате по-добре компютърните захранващи устройства, можете по-лесно да решите кой тип PSU е подходящ за вас. Като вземете предвид мощността, напрежението, форм-фактора и продължителността на живота на вашето захранване, можете да гарантирате, че компютърът ви никога няма да изчерпи мощността, от която се нуждае, за да функционира правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *