Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Интернет е непрекъснато разрастващо се пространство, което предоставя нови възможности всеки ден. Една такава възможност е облачното изчисление, чиято популярност нараства от година на година. Това е пазар, който се оценява на 800 милиарда долара до 2025 г. Друг е IaaS, който основно върви заедно с облачните изчисления. Очаква се пазарът на IaaS да удвои растежа си и да има стойност от $121 милиарда през 2022 г. И така, нека проучим какво предлагат тези популярни инструменти и какво могат да направят.

Какво е IaaS?


IaaS или инфраструктура като услуга, която ви предоставя достъп до хоствани в облак физически и виртуални сървъри, съхранение и мрежови ресурси при поискване. Тя се основава на разходопокривна база и е един от четирите типа облачни услуги. Това е значителен и печеливш пазар, като приблизително 90% от всички доставчици на IaaS отбелязват растеж през 2020 г.

Какво означава „като услуга“?


Частта „като услуга“ на IaaS е свързана с начина, по който се използват ИТ ресурсите, и обхваща основната разлика между облачните изчисления като цяло и традиционните ИТ. И така, в традиционните ИТ компаниите трябва да купуват ИТ ресурси като хардуер, софтуер, инструменти, приложения и т.н. Тези ресурси трябва да бъдат инсталирани, управлявани и поддържани в техния собствен център за данни на място.

При облачните изчисления, от друга страна, доставчикът на облачни услуги е този, който притежава, управлява и поддържа ресурсите. Вие, като клиент, получавате тези ресурси и ги използвате чрез интернет връзка и плащате за тях на базата на изплащане.

С IaaS можете да избирате между две опции:

 • Виртуални машини или виртуални машини – виртуалните машини се хостват на споделен физически хардуер, а доставчикът на облачна услуга е този, който управлява виртуализацията
 • Голи сървъри – които се хостват на специален (частен) физически хардуер

По този начин основното предимство на аспекта „като услуга“ на IaaS е, че имате достъп до всички ИТ ресурси, от които се нуждаете, без да се налага да ги купувате сами и да ги управлявате в техния собствен център за данни. Вместо това вие плащате за толкова ресурс, колкото ви е необходим, а доставчикът на компютърни услуги извършва управлението и поддръжката.

Какво е облачно изчисление?


Cloud computing е общ термин, който обхваща всичко, свързано с предоставянето на хостинг услуги при поискване чрез интернет връзка. Вместо да разполагате с център за данни на място или друго устройство за съхранение, облачните изчисления ви позволяват да записвате файлове в отдалечена база данни в облака или във виртуално пространство.

Облачните изчисления предоставят различни ресурси на клиентите, включително:

 • Хранилище за данни
 • Сървъри
 • Бази данни
 • Работа в мрежа
 • Софтуер

Има два вида облачни изчисления:

 • Частен облак – всеки има достъп до този облак и той продава услуги на всеки потребител
 • Публичен облак – това се отнася до център за данни, който предоставя хостинг услуги само на ограничен брой потребители, които имат достъп до него

Предимства на IaaS


миграция

IaaS е най-евтиното и бързо решение за мигриране на приложения и работни натоварвания към облака. Това е така, защото с IaaS вие не преработвате основната си архитектура, което от своя страна може да увеличи производителността, да подобри сигурността и да намали разходите за изпълнение на приложение или натоварване.

развитие

IaaS прави настройването и демонтирането на среди за тестване и разработка бързо и лесно. Това от своя страна прави въвеждането на нови приложения на пазара много по-бързо. Също така, мащабирането на среди за тестване и разработка е евтино и лесно.

Съхранение на данни, архивиране и възстановяване

IaaS опростява процеса и управлението на съхранение, архивиране и възстановяване. Бизнесите, използващи IaaS, могат да спестят много пари, тъй като няма да поемат никакви разходи, свързани с управлението на съхранението, тъй като доставчикът на облачни услуги се занимава с този процес. Освен това управлението на съхранение обикновено изисква опитен персонал, който знае как да управлява данни и да е в крак с всички законови изисквания и изисквания за съответствие. IaaS също е полезен при управлението на безпрецедентно търсене, постоянно нарастващи нужди от съхранение и планиране и управление на системи за архивиране и възстановяване.

Поддържащи уеб приложения

С IaaS получавате цялата инфраструктура, от която се нуждаете, за да поддържате различни уеб приложения, като съхранение, сървъри за уеб и приложения и мрежови ресурси. Когато търсенето на приложения е непредвидимо, вашият бизнес може бързо да изгради уеб приложения на IaaS и бързо да мащабира инфраструктурата нагоре и надолу.

Високопроизводителни изчисления

IaaS поддържа високопроизводителни изчисления, което се отнася до изчисления на суперкомпютри, компютърни мрежи или компютърни клъстери. Високопроизводителните изчисления помагат при решаването на сложни проблеми, които съдържат множество променливи и изчисления, като симулации на земетресения, прогнози за времето, финансово моделиране, оценки на дизайна на продукта и др.

Намаляване на разходите

IaaS позволява на компаниите напълно да избегнат разходите, свързани с конфигурирането и управлението на физически център за данни, което го прави изборът, който има по-добра стойност за парите в сравнение с традиционните ИТ. Освен това методът на разход, който IaaS доставчиците използват, намалява разходите за хардуер, тъй като цената на ресурса зависи от това колко го използвате. Намалената поддръжка, свързана с IaaS, също е от полза. Това позволява на вас и вашия екип да се съсредоточите повече върху действителния бизнес, оставяйки техническата му страна на доставчика на IaaS.

Подобрена стабилност и надеждност

Няма да се налага да поддържате и надграждате софтуер и хардуер с IaaS, нито да отстранявате проблеми с оборудването. Всичко това се обработва от доставчика на IaaS, който също така гарантира, че вашата инфраструктура е надеждна и съвместима със споразуменията за ниво на услугата или SLA .

Поддържа вашия бизнес

IaaS гарантира, че инфраструктурата на вашия бизнес не е засегната от външни проблеми, като повреда на някой хардуерен компонент, загуба на интернет връзка, излизане на данни офлайн и т.н. IaaS поддържа вашата инфраструктура безопасна и непокътната.

Недостатъци на IaaS


Сигурност

Бизнесът няма думата по отношение на облачната сигурност с IaaS. Те трябва да направят собствено проучване на SLA или споразумението за ниво на услугата на доставчика на облачни изчислителни услуги, за да знаят какво предлага доставчикът по отношение на сигурността. Освен това, ако се притеснявате за някакви пропуски или вратички, които доставчикът може да има по отношение на сигурността, ще трябва да прегледате SLA, за да разберете дали съществуват и от какво трябва да защитите бизнеса си.

Технически въпроси

Не всички, но някои фирми изпитват прекъсване с IaaS, което ограничава достъпа им до приложения, данни, натоварвания и т.н.

В зависимост от доставчика

Ако използвате IaaS и му дадете пълен контрол над вашата инфраструктура, това ви прави изцяло зависими от доставчика на IaaS или други трети страни. Това потенциално може да причини проблеми, защото ако нещо се обърка с доставчика или той има проблеми, това може да засегне вашия бизнес и неговите данни и натоварване.

Възможни промени в процеса

IaaS може да изисква някои фирми да направят промени в своите процеси и натоварвания.

Трудно се интегрира

IaaS може да представлява проблем за някои фирми, тъй като може да бъде предизвикателство да се интегрира със съществуващи системи.

Избор на доставчик

Може да ви е трудно да изберете доставчик на IaaS, защото може да бъде сложно да проверите и одобрите някои от тях.

Примери за IaaS


Най-популярните IaaS доставчици:

 • Цифров океан
 • IBM Cloud
 • Amazon AWS
 • Microsoft Azure
 • OpenStack
 • Rackspace
 • VMware
 • червена шапка
 • Кутия за превключване
 • Зелени облачни технологии
 • Google Compute Engine
 • Линод
 • Cisco Metapod
 • CenturyLink Cloud
 • INAP
 • Линод
 • Мениджър на виртуална машина
 • Alibaba Elastic Compute Service

Кога да използваме IaaS?


 • IaaS е изключително подходящ за стартиращи фирми, малки компании и като цяло за непрофесионалисти. IaaS позволява на компаниите да избягват извършването и управлението на много от техническите аспекти, които идват с наличието на уебсайт, тъй като се грижи за хардуерните и софтуерните компоненти. Няма да се налага да ги купувате сами, което ви дава повече време да се съсредоточите върху развитието на бизнеса си и търсенето на нови възможности и клиенти.
 • Големите предприятия също обичат да използват IaaS, защото им позволява да плащат само за ресурси, които трябва да използват. Разбира се, някои компании искат да имат пълен контрол върху приложенията и инфраструктурата, които имат, но спестяването на време и пари с услугите на IaaS надделява над необходимостта от контрол в повечето случаи.
 • Ако вашата компания преживява бърз, безпрецедентен растеж, тогава IaaS може да бъде отлично решение за вас. IaaS привлича компании с бърз растеж поради опциите за мащабируемост, които предлага, които позволяват на компаниите да променят хардуерните и софтуерните компоненти, когато имат нужда.
 • IaaS е отлично решение за уеб хостинг за по-сложни уебсайтове и проекти. Освен това много уебсайтове с много гъвкав трафик избират IaaS за уеб хостинг. Основната причина, поради която компаниите избират облачен хостинг пред традиционния уеб хостинг, е, че той осигурява достъп при поискване до големи количества изчислителна мощност. Освен това този хостинг е много гъвкав, тъй като компаниите могат да използват толкова или толкова малко услуга, колкото им е необходимо.
 • IaaS е фантастично решение за компании, които се нуждаят от висока изчислителна производителност. IaaS поддържа задачи, които изискват използването на суперкомпютри или клъстери и които включват няколко милиона променливи и изчисления, които трябва да бъдат извършени.
 • Компаниите, които се занимават с обширен анализ на данни, избират IaaS, защото може да управлява, съхранява и анализира масивни натоварвания и може да се интегрира с инструменти за бизнес разузнаване. Това подобрява процеса на получаване на бизнес информация, която потребителите могат да използват, за да създават взаимоотношения със своите клиенти и да прогнозират текущите тенденции.

Какви са другите видове облачни услуги?


 • PaaS – облачните доставчици хостват инструменти за разработка на своите инфраструктури в модела PaaS. Клиентите използват API, уеб портали и софтуер за шлюз за достъп до тези услуги през интернет. PaaS е платформа за разработване на общ софтуер и много доставчици на PaaS хостват софтуера, след като бъде завършен. Някои доставчици на PaaS включват Google App Engine , Microsoft Azure и Heroku .
 • SaaS – Това е модел за разпространение на софтуерни приложения, известни още като уеб услуги, които се доставят по интернет. Потребителите имат достъп до SaaS приложения и услуги от всяко място, използвайки компютър или мобилно устройство с достъп до интернет. Моделът SaaS предоставя на потребителите достъп до приложен софтуер и бази данни. Някои примери за доставчици на SaaS са Shopify , IBM Cloud и Oracle Cloud .

Заключителни бележки


Облачните изчисления стават все по-популярни от година на година и има основателна причина. Това е отлично решение за фирми от почти всякакъв размер и е евтин начин да получите всички ИТ ресурси, от които един бизнес може да се нуждае.

IaaS е един от четирите вида облачни услуги, налични днес, и бързо се разраства и привлича всякакви потребители. Той е идеален за малки, големи и стартиращи компании, които се нуждаят от ИТ ресурси, но не желаят да ги управляват и поддържат сами. Също така, това е отлично решение за потребители, които искат да закупят определено количество хардуер и софтуер, които да задоволят техните нужди, с възможност да увеличат или намалят тази сума, когато имат нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *