Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Днес повечето от нас използват смартфони и интернет ежедневно. Нашите търсения зависят от машини, работещи зад кулисите. Google, голяма търсачка , използва много от тези машини. Те ги съхраняват на места, наречени центрове за данни.

Но сега се появява нова опция: частният облак. В тази статия ще говорим за разликата между тези центрове за данни и частните облаци.

Дефиниран център за данни


Центърът за данни е структура с високо свързани компютри и оборудване за съхранение, която захранва бизнес операциите. Това е мястото, където данните се организират, обработват и правят достъпни при поискване. Данните се обработват, разпространяват и записват на всички тези компютри. Също така, изчислителната мрежова архитектура е настроена да побира бази данни, авангарден хардуер, уеб приложения и др.

Центровете за данни се използват от бизнес организации по целия свят, за да осигурят и защитят своите данни чрез облачни изчисления , използвайки услуги като Google Cloud, Azure и т.н.

Центровете за данни съществуват от повече от 50 години и тяхната еволюция е имала сложно минало. Ето кратко резюме на историята на центровете за данни, започвайки с;

Средата на 20 век

Първите центрове за данни са създадени в средата на 20 век, когато големите мейнфрейм компютри стават все по-популярни. Тези компютри бяха скъпи и изискваха много място за работа. Те също бяха трудни за програмиране и поддръжка; в резултат на това организациите започнаха да изграждат централизирани съоръжения, където мейнфреймите могат да бъдат инсталирани и поддържани от обучен персонал.

Тези центрове за данни често бяха разположени в големи сгради без прозорци с дебели стени, много климатици и резервни генератори, за да се гарантира, че могат да продължат да функционират дори в случай на прекъсване на захранването.

60-те и 70-те години

През 60-те и 70-те години на миналия век използването на мейнфрейм компютри продължава да расте, както и нуждата от центрове за данни. По това време по-голямата част от центровете за данни се управляват от големи предприятия или правителствени агенции и се използват предимно за научни изследвания, отбрана и финансов анализ.

Конкретно през 70-те години компаниите започват да разработват мини-компютри и микрокомпютри, които са по-малки и по-евтини от мейнфреймите. Тези нови компютри дадоха на по-малките фирми и организации достъп до изчислителна мощност, но също така създадоха нови предизвикателства за операторите на центрове за данни. С нарастването на броя и разнообразието от компютри в центъра за данни нараства и нуждата от по-ефективни начини за тяхното управление.

80-те и 90-те

През 80-те и 90-те години на миналия век възходът на персоналните компютри и интернет доведе до нова ера в развитието на центровете за данни. Тъй като все повече и повече хора започнаха да имат достъп до онлайн услуги и да съхраняват данни по електронен път, необходимостта от по-големи и по-сложни центрове за данни нарасна.

В средата на 90-те години компании като Yahoo, Amazon и Google започнаха да изграждат свои собствени центрове за данни, за да поддържат своя онлайн бизнес. Тези центрове за данни са проектирани да обработват огромни количества данни и трафик и често са разположени в отдалечени райони, където земята и енергията са по-евтини. През това време инфраструктурата на центъра за данни също започна да се променя. Нови технологии като виртуализация и изчисления в облак позволиха на операторите на центрове за данни да консолидират своя хардуер и софтуер, намалявайки разходите и подобрявайки ефективността.

2000-те години до днес

През 2000-те години и след това растежът на интернет и нарастващото значение на вземането на решения, базирани на данни, доведоха до още по-голямо търсене на центрове за данни. Днес центровете за данни се използват не само от големи компании и правителствени агенции, но и от малки предприятия, нестопански организации и индивидуални потребители.

През последните години се наблюдава тенденция към изграждане на „зелени“ центрове за данни, които използват възобновяеми енергийни източници и други устойчиви практики, за да намалят въздействието си върху околната среда. Имаше също фокус върху подобряването на сигурността на центровете за данни, тъй като заплахата от кибератаки продължава да нараства.

Центровете за данни имат дълга история, която подчертава колко важни са те в съвременния дигитален свят. От началото си до наши дни те са се превърнали в сложни и критични инфраструктури за организации от всякакъв размер. Какво тогава представлява основните елементи на центъра за данни? Нека изследваме!

  • Съоръжение

Съоръжението разполага с ИТ оборудване и осигурява добър достъп до ресурси като вода, електричество и други елементи, необходими за работата на център за данни.

  • ИТ оборудване/мрежи

Те са разделени на; сървъри, съоръжения за съхранение, стелажи и стойки, кабели и друго поддържащо оборудване.

  • Електрическа инфраструктура

Той съдържа захранващи блокове, електрически резервни копия и UPS системи, необходими за осигуряване на стабилен източник на захранване.

  • Механична инфраструктура

Охлаждащата инфраструктура (HVAC, охладителни инсталации) е необходима за охлаждане на центъра за данни и предотвратяване на горещо спиране и лоша инфраструктура.

Значението на центровете за данни


Организациите в световен мащаб се нуждаят от тежко изчислително оборудване, за да управляват своите уеб услуги за клиенти. Колкото по-голямо расте предприятието, толкова повече ИТ операции има, а мащабът и броят на необходимото оборудване също нарастват експоненциално. Трудно е да се поддържат тези части от оборудването, разпределени в няколко обекта и местоположения. И така, предприятията използват центрове за данни, за да централизират и управляват данни и устройства икономически ефективно.

Някои организации предпочитат да използват центрове за данни на трети страни, вместо да се справят с операциите в техните помещения. Има големи предимства, които идват с центровете за данни, които са:

Оптимална сигурност

В случай на неочаквани прекъсвания на вашите бизнес сървъри, центровете за данни предлагат високо защитено и непрекъснато свързано съоръжение, за да поддържат операциите ви работещи, докато разрешават проблема. В сравнение с предприятията, които разчитат на самостоятелно генерирана енергия, които могат да бъдат изложени на чести проблеми с интернет, загуба на широколентов достъп и загуба на данни по време на естествени или системни прекъсвания на захранването, центровете за данни предлагат надеждно съхранение, което помага да се избегнат подобни неизправности.

Силно мащабируем

Със сложна софтуерна и хардуерна екосистема центровете за данни позволяват бърза мащабируемост, която може да се справи с нарастващите нужди от капацитет на една корпорация.

Какво е частен облак?


Какво е частен облак

Частният облак е модел за облачни изчисления, който ексклузивно експлоатира и управлява организация или доставчик на услуги трета страна. Той изпълнява ролята на виртуализиран център за данни, осигурявайки мрежови, изчислителни и ресурси за съхранение, необходими за изпълнение на приложения и услуги. Частните облаци могат да бъдат изградени локално, хоствани извън обекта или достъпни чрез доставчик на услуги трета страна.

Организациите могат също да изберат да имат хибридна облачна среда, която съчетава елементи от частни и публични облаци. Частният облак също така осигурява сигурна и надеждна среда за изграждане, изпълнение и управление на приложения и данни. Той е изграден върху инфраструктурата и ресурсите на организацията, включително сървъри , устройства за съхранение и мрежово оборудване, и се управлява вътрешно или външно от ИТ персонал, обучен в облачна технология.

Това са някои от предимствата на използването на частни облачни услуги:

Персонализиране

С частен облак организацията може да персонализира инфраструктурата, за да отговори на специфичните си нужди, осигурявайки гъвкавост, която не е налична с публичните облачни решения.

Намаляване на разходите

Частните облачни решения могат да бъдат по-рентабилни от публичните облачни решения, особено за по-големи организации със значителни инвестиции в съществуваща ИТ инфраструктура.

Надеждност и достъпност

Доставчиците на частни облачни услуги могат да предложат по-добро време за работа и гаранции за наличност от доставчиците на публични облачни услуги, което може да бъде особено важно за приложения с критично значение.

Компаниите, които използват частни облаци, включват:

  • Netflix: Netflix използва частен облак за всички свои услуги за стрийминг и доставка на съдържание.
  • IBM: IBM предлага решения за частен облак чрез своята платформа IBM Cloud Private.
  • НАСА: НАСА използва частен облак за научни изследвания и анализ на данни.
  • BOFA: Bank of America внедри частен облак за подобряване на сигурността и изживяването на клиентите.
  • Dell: Dell предлага частни облачни решения чрез своето облачно решение Dell за IaaS (инфраструктура като услуга).

Разбиране на разликата между частен облак и център за данни


Частният облак и центровете за данни са свързани понятия, но не са едно и също нещо. Основната разлика между частен облак и център за данни е, че частният облак е виртуализирана среда, която осигурява изчислителни, съхранение и мрежови ресурси, докато центърът за данни е физическо съоръжение, в което се помещава ИТ инфраструктурата.

Частният облак може да бъде хостван в център за данни, но центърът за данни може да не е непременно частен облак.

Друга разлика между частния облак и центъра за данни е нивото на контрол и персонализиране. В частния облак организациите имат пълен контрол върху средата и могат да я персонализират, за да отговори на техните специфични нужди. В центъра за данни организациите имат контрол върху физическата инфраструктура, но не и върху виртуалната среда.

Сигурността на частен облак и център за данни също е различна. Частните облаци са по-сигурни, тъй като организациите имат по-голям контрол върху своите данни и приложения. Центровете за данни имат усъвършенствани системи за сигурност, но те се споделят от множество страни, което увеличава риска от пробиви в сигурността.

И накрая, разходите за частен облак и център за данни са различни. Частните облаци могат да бъдат по-рентабилни, тъй като организациите плащат само за ресурсите, от които се нуждаят. Центровете за данни изискват големи първоначални инвестиции и текущи разходи за поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *