Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Вие сте собственик на малък бизнес, който се задоволява с акаунти в социалните медии за вашето онлайн присъствие? Въпреки че това е добро краткосрочно решение, то може да ограничи възможностите ви да разширите обхвата на марката си в бъдеще.

Ако се интересувате от разширяване на онлайн отпечатъка на вашия бизнес, може би е време да пренесете нещата на следващото ниво, като създадете уебсайт.

Наличието на уебсайт, който е посветен на вашия бизнес, не само ще увеличи вашето онлайн присъствие, но и ще ви помогне да достигнете до по-широка аудитория. Но преди да можете да създадете своя уебсайт, трябва да изберете хостинг план.

Избраният от вас хостинг план ще служи като основа за вашия уебсайт. Така че ще искате да изберете такъв с функциите, от които се нуждаете – както сега, така и в бъдеще.

Има два често срещани типа хостинг, които трябва да имате предвид: VPS и споделен хостинг. Нека обсъдим разликите между тях и да разгледаме случаите на употреба, за да ви помогнем да решите коя опция за хостинг е най-добра за вашия бизнес сайт.

Какво е споделен хостинг?

Споделеният хостинг е основна форма на уеб хостинг, при която множество клиенти използват един и същ сървър, за да хостват своите уебсайтове.

Както подсказва името, всеки уебсайт споделя едни и същи ресурси като съхранение на твърд диск, изчислителна мощност, RAM, честотна лента и сървър на база данни.

Можете да сравните как работи споделеният хостинг с хостела. В хостела клиентите трябва да споделят една стая и има фиксиран брой свободни легла. Стаята представлява споделения сървър, а всяко легло представлява уебсайт на клиента.

За някои пътници хостелът е отличен вариант, защото могат да спестят малко пари и нямат нищо против да споделят мястото си за спане с други. Същото важи и за споделения хостинг, тъй като е насочен към клиенти с ограничен бюджет и няма да пропусне някои от функциите, които идват с по-скъпи планове като VPS или специализиран хостинг .

Плюсовете на споделения хостинг

  • Достъпен е: Споделеният хостинг е много по-рентабилен вариант в сравнение със специализирания или VPS хостинг, особено ако сте с ограничен бюджет.
  • Удобен е за начинаещи: Споделеният хостинг не изисква много сложни конфигурации или усъвършенствани технически познания, което го прави перфектна опция за хора, които са собственици на уебсайт за първи път.
  • Не изисква почти никаква поддръжка: Хостинг доставчикът се справя почти с цялото управление и поддръжка, свързани със сървърите на неговите споделени хостинг планове. Това означава, че можете да се съсредоточите по-малко върху актуализации на сървъра или корекции за сигурност и повече върху работата на уебсайта си.

Минусите на споделения хостинг

  • Не е оптимизиран за производителност: клиентите на споделен хостинг имат ограничен достъп до сървърните ресурси, тъй като те са разпределени между всички уебсайтове на сървъра. Това може да повлияе негативно на ефективността на вашия уебсайт, особено когато има скок на трафика.
  • Той е по-податлив на заплахи за сигурността: споделените хостинг планове носят повишен риск от разпространение на злонамерени атаки от един компрометиран уебсайт към друг. Следването на най-добрите практики за сигурност на уебсайтове е най-лесният начин да намалите тези рискове.
  • Липсва възможност за персонализиране: Нямате root достъп до вашия споделен хостинг сървър, което означава, че сте ограничени да изпълнявате административни задачи като инсталиране на софтуер или извършване на актуализации на сървъра сами.

Какво е VPS хостинг?

Хостингът на виртуален частен сървър (VPS) е по-гъвкава опция за хостинг в сравнение със споделения хостинг. С VPS хостинг всеки клиент има достъп до независимо пространство на сървъра, наричано още виртуална машина, със собствен набор от ресурси, които може да използва за хостване на уебсайтове.

Въпреки че уебсайтовете може да се хостват на един и същ физически сървър, всеки от тях се хоства в уникални среди, които могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на нуждите на потребителя.

VPS хостингът ви предлага ваша собствена операционна система, специализирани сървърни ресурси и root достъп, така че можете да инсталирате всякакъв софтуер и да персонализирате сървъра, както желаете. Това е почти като специализиран хостинг, с изключение на това, че използва виртуални машини, за да имитира физически сървъри за всеки клиент.

Ако споделеният хостинг е хостел, тогава VPS хостингът е хотел. Физическият сървър е хотелът, а всяка стая е виртуална машина с всички ресурси, необходими на клиента за престоя.

За разлика от някой, отседнал в хостел (споделен хостинг план), който трябва да споделя стаята си с други, клиент, отседнал в хотел (VPS хостинг план), разполага със стаята само за себе си.

Плюсовете на VPS хостинг

  • Предлага повече контрол: VPS хостингът поставя ръцете ви върху волана на сървъра, предлагайки ви по-високо ниво на контрол върху инфраструктурата, която захранва вашия уебсайт. Това включва root достъп до сървъра, инсталиране на собствен софтуер и програми и добавяне на потребителски акаунти.
  • Той е рентабилен: За разлика от специализираните хостинг планове, които лесно могат да струват над $100/месец, VPS хостинг плановете все още са достъпни за много хора и малки фирми. И като се има предвид, че VPS хостингът споделя много от същите функции като специализирания хостинг, лесно е да се разбере защо е толкова популярна и бюджетна алтернатива.
  • Предлага по-добра производителност: VPS хостингът е оборудван със сървърен хардуер от по-висок клас, осигуряващ по-бързо и по-ефективно разпределение на ресурси за вашите уеб проекти. В допълнение, тези ресурси са изцяло посветени на вашия уебсайт, което ви позволява да ги разделите, както желаете.

Минусите на VPS хостинг

  • Изисква технически познания: За да се възползвате напълно от плановете за VPS хостинг, трябва да имате предишен опит с уеб хостинг. Това може да повиши цената на вашия хостинг пакет, ако трябва да наемете хора с необходимите умения или обучение за управление на виртуалната машина.
  • Изисква повече поддръжка: За разлика от поддръжката на план за споделен хостинг, за която се грижи доставчикът на хостинг услуги, вие ще носите отговорност за безпроблемната работа на вашия VPS. Ако нещо се обърка, основно от вас ще зависи да откриете и отстраните проблема.

VPS срещу споделен хостинг

Основната разлика между VPS и споделения хостинг е нивото на контрол, което имате върху сървъра, на който се изпълнява уебсайтът ви.

Със споделените хостинг планове вие на практика нямате контрол над сървъра. Всичко е предварително пакетирано за вас и има много малко възможности за персонализиране.

За разлика от това, VPS хостингът ви предлага root достъп до операционната система на сървъра и ви позволява да управлявате как се разпределят ресурсите на вашия план.

Нека разгледаме по-отблизо някои по-ключови разлики между VPS и споделения хостинг.

цена

Цената е една от основните причини клиентите да избират споделени хостинг планове. Това е така, защото споделените хостинг планове обикновено са по-достъпни от VPS плановете. Причините за това са няколко.

Първият е как са структурирани и двата плана. Тъй като клиентите на споделен хостинг споделят ресурси на един и същ физически сървър, хостинг компаниите не се нуждаят от толкова много ресурси, за да поддържат клиенти по тези планове.

В резултат на това те могат да си позволят да ги ценят по-ниско от други планове, които изискват специални ресурси.

VPS плановете също използват един физически сървър за хостване на множество клиенти. Въпреки това, виртуалните машини, които се използват за разделяне на този сървър, изискват много повече ресурси. Следователно за тези сървъри е необходим по-мощен физически хардуер, което увеличава общата цена на хостинг плана.

VPS плановете също изискват повече техническа поддръжка и персонал, за да ги управляват, което естествено повишава разходите им.

Друга причина за разликата в цената е броят на функциите, с които идва всеки тип хостинг. Като цяло VPS плановете са по-богати на функции от споделените хостинг пакети.

производителност

Хостинг компаниите обикновено насочват VPS планове към професионални клиенти като дизайнери, разработчици, системни администратори и средни до големи предприятия.

За тези клиенти нуждите им се простират отвъд просто да имат уебсайт онлайн. Те също така имат специфични изисквания за скоростта и производителността на техните уеб приложения.

Поради това сървърният хардуер за VPS хостинг използва компоненти с висока производителност, за да гарантира, че клиентските сайтове работят на високо ниво и поддържат максимален ъптайм.

По-специално, VPS пакетите се възползват от мощни процесори за справяне с повече изчислителни задачи, твърди дискове за съхранение за по-бързи скорости на четене и запис и повече дисково пространство за по-големи уеб приложения.

Изборът на VPS план също означава, че ще получите достъп до по-голяма честотна лента, което позволява на вашия уебсайт да обработва повече мрежов трафик.

Пакетите за споделен хостинг, от друга страна, са насочени повече към клиенти, които са по-малко ориентирани към производителността с нуждите си от хостинг на уебсайтове. Като такъв сървърният хардуер с по-ниски спецификации може да бъде подходящ за уебсайтове, хоствани с тези планове.

Разпределение на ресурсите на сървъра

Повечето планове за споделен хостинг идват с ограничения на ресурсите, които могат да повлияят негативно на ефективността на вашия уебсайт, когато бъдат превишени.

Например планът за споделен хостинг ще ви даде достъп до 10 GB място за съхранение, за да хоствате един уебсайт. Тези спецификации са идеални, ако искате само да хоствате малък сайт за вашия бизнес или хоби.

Тези ограничения се въвеждат от уеб хостовете, за да се гарантира наличността на хостинг услугата. С други думи, тъй като всички клиенти на споделен хостинг използват един и същ физически сървър за своите уебсайтове, от съществено значение е никой уебсайт да не заема всички налични ресурси, тъй като това би повлияло на производителността на сървъра за всички останали.

VPS хостингът разпределя много повече ресурси за всеки клиент. С тези планове вие по същество имате пълен контрол над виртуален сървър и всички негови ресурси.

Сигурност

Нивото и обхватът на сигурност между VPS спрямо плановете за споделен хостинг също варират.

Споделените хостинг планове обикновено са оборудвани с основните функции за сигурност, необходими за защита на уебсайта ви, като безплатни SSL сертификати , сканиране за зловреден софтуер и ежедневно автоматизирано архивиране.

Ако искате да персонализирате функциите за сигурност на уебсайта си извън тези основни неща, може да нямате късмет, тъй като повечето хостинг услуги не ви позволяват да промените много.

Един от начините да персонализирате защитата на вашия уебсайт за споделен хостинг е да го изградите с WordPress и след това да се възползвате от добавки за сигурност , като Sucuri и Wordfence , за да го защитите от цифрови заплахи .

VPS хостингът обикновено включва всички функции за сигурност, които идват със споделените хостинг планове и след това някои.

Основното предимство по отношение на сигурността при избора на VPS план е, че той ви дава свободата да инсталирате свои собствени приложения за сигурност директно на операционната система на виртуалния сървър и да наблюдавате мрежовите портове за подозрителна дейност във вашата хостинг среда.

Гъвкавост

Както вече споменахме, една от определящите характеристики на VPS хостинга е нивото на гъвкавост, което дава на своите потребители. Повечето VPS планове идват със софтуер за контролен панел като cPanel , който предоставя инструменти за управление на ресурсите на вашия виртуален сървър.

Можете да използвате контролния панел, за да създадете потребителски акаунти, да разделите хранилището на вашия сървър или да зададете ограничения на честотната лента. Освен това получавате root достъп до операционната система за промени на системно ниво.

Освен това можете бързо да мащабирате разпределението на ресурсите на вашия виртуален сървър в зависимост от вашата честотна лента или използване на процесора и изискванията за размера на уебсайта.

Независимо дали работите с множество уебсайтове с различно разпределение на ресурсите, хоствате сигурни финансови уеб приложения, които трябва да отговарят на нормативните изисквания, или изпълнявате сървър за тестване на софтуер, VPS плановете ви дават ресурсите и гъвкавостта да направите всичко това.

Споделените хостинг планове обикновено нямат това ниво на гъвкавост или мащабируемост. Разпределените ресурси обикновено са фиксирани и клиентите нямат достъп до разширени инструменти, за да променят своята хостинг конфигурация или да имат достъп до сървъра, хостващ уебсайта им.

Въпреки това, въпреки че нивото на персонализиране, което получавате с VPS хостинг, е предимство, то изисква напреднали технически познания и опит. В крайна сметка има много неща, които могат да се объркат, ако не знаете какво правите.

Споделеният хостинг, макар и по-малко адаптивен, е готов за работа направо от кутията, което означава, че няма да се налага да прекарвате време за фина настройка на вашите настройки и инсталиране на софтуерни пакети.

VPS срещу споделен хостинг: Кое е подходящо за вас?

Сега, след като сте запознати с разликите между VPS и споделения хостинг, е време да разгледате кой тип хостинг е подходящ за вашата конкретна ситуация. За да направим тази работа малко по-лесна, съставихме списък с различни сценарии за всеки тип уеб хостинг план.

Кога да изберете споделен хостинг

Трябва да обмислите избора на споделен хостинг, ако:

  • Вие сте нов в уеб хостинга, все още нямате много технически познания и не искате да се ангажирате с план на по-висока цена.
  • Искате да започнете онлайн бизнес, но все още сте в предварителни етапи на развитие.
  • Вие притежавате или планирате да започнете скромен уебсайт или блог, който не изисква много място за съхранение или честотна лента.
  • Имате бюджетни ограничения, които пречат на дългосрочните инвестиции в уеб хостинг.
  • Предпочитате лекотата на използване и достъпността пред ефективността на сайта и възможността за персонализиране.

Кога да изберете VPS хостинг

Трябва да обмислите избора на VPS хостинг, ако:

  • Вие управлявате среден или голям бизнес, който получава множество ежедневни поръчки.
  • Имате ИТ екип, който може да се справи с настройката и поддръжката на виртуален сървър.
  • Вие сте в процес на разрастване на вашия бизнес и очаквате да продължите да го правите в обозримо бъдеще.
  • Нуждаете се от повече дисково пространство и честотна лента, за да поемете големия обем уеб трафик, който уебсайтът ви постоянно получава.
  • Вие изпълнявате уеб приложения, които изискват пълен контрол над вашия хостинг сървър.
  • Предпочитате по-добра производителност и сигурност на уебсайта пред достъпност и простота.
  • Имате голям бюджет и можете да се ангажирате с високите разходи за VPS хостинг.

Последни мисли: Избор между VPS срещу споделен хостинг

И така, това са разликите между VPS и споделения хостинг. През повечето време споделеният хостинг е правилното решение за физически лица или по-малки фирми, които предпочитат простотата, практичността и достъпността пред по-добрата производителност на уебсайта и адаптивната инфраструктура.

От друга страна, средните и големите фирми и лицата с напреднали технически познания ще се възползват от нивото на контрол, сигурност и мащабируемост, които VPS хостинг предлага на масата.

След като разгледате характеристиките на всеки тип хостинг, за да видите колко добре отговарят на вашите изисквания, трябва да сте в състояние да направите най-добрия избор за следващия си уебсайт.

И като говорим за най-добрия избор за вашия уебсайт, вие ще искате да изберете доставчик на уеб хостинг, който предлага феноменална производителност и ненадмината поддръжка на клиенти.

В Hostnell предлагаме богати на функции споделени хостинг планове, които правят лесно и достъпно стартирането на вашия нов уебсайт за няколко минути. Освен това можете да се свържете с нашия екип от експерти 24/7, за да получите отговорите и насоките, от които се нуждаете, за да създадете красив уебсайт.

Ние също така разполагаме с редица гъвкави и достъпни VPS хостинг планове, които ви позволяват напълно да организирате и оптимизирате вашата сървърна среда според вашите уникални спецификации.

VPS срещу споделен хостинг: ЧЗВ

VPS или споделеният хостинг е по-добър за уебсайтове за електронна търговия?

Собствениците на уебсайтове за електронна търговия обикновено очакват голям обем трафик от клиенти. Те също така изискват достатъчно място за съхранение, за да се справят с инвентара от продукти за техния онлайн магазин.

Поради тези причини VPS хостинг планът е по-добър за уебсайтове за електронна търговия. Бихте могли да използвате план за споделен хостинг от по-високо ниво, но той няма да има същото ниво на гъвкавост при скокове на трафик и увеличена активност на уебсайта.

Друга алтернатива би била изграденият по поръчка хостинг за електронна търговия. Тези планове са стъпка напред от споделения хостинг и предлагат повече гъвкавост и поддръжка от хостинг доставчика.

Кое е по-добро за начинаещи: VPS срещу споделен хостинг?

Споделените хостинг планове са по-добри за начинаещи, тъй като хостинг доставчикът поема отговорност за цялата работа по техническо управление на сървъра.

Освен това удобните за потребителя системи за управление на съдържание като WordPress са идеално допълнение към споделените хостинг планове, защото са лесни за настройване, персонализиране и поддръжка.

Как се различават VPS и споделеният хостинг по отношение на продължителността на работа и надеждността?

VPS хостингът има предимство, когато става въпрос за непрекъсната работа и надеждност на сървъра. Това е така, защото тези хостинг планове са насочени към по-големи фирми и корпоративни клиенти, които биха били отрицателно засегнати от постоянни прекъсвания. В резултат на това VPS хостинг плановете имат по-устойчив хардуер и мерки за резервиране.

Но не бягайте с идеята, че споделените хостинг планове не са фокусирани и върху надеждността. Разликата е, че тъй като уебсайтовете в споделен хостинг пакет споделят ресурси, съществува повишен риск от прекъсвания поради прекомерно използване на ресурсите или разпространение на злонамерен софтуер от един уебсайт към останалите на сървъра.

Как се сравняват VPS и споделеният хостинг за работа с архивиране и възстановяване на данни?

Наличието на опции за архивиране и възстановяване на уебсайт със споделени хостинг планове обикновено зависи от доставчика на уеб хостинг. Някои уеб хостове може да изберат да го включат само с планове от по-високо ниво, докато други може да не го включват изобщо.

Въпреки че това може да се отнася и за VPS планове, фактът, че клиентите на VPS имат root достъп до своите виртуални машини, означава, че те могат да настроят свои собствени решения за архивиране. Това могат да бъдат резервни копия за целия VPS сървър или отделни уебсайтове, хоствани на сървъра.

За клиенти на споделен хостинг, които използват WordPress, но нямат функции за архивиране с техния хостинг план, те могат да изберат да използват плъгини за архивиране, налични от хранилището на плъгини на WordPress , като UpdraftPlus и Jetpack, за извършване на планирани резервни копия на уебсайтове.

Могат ли клиентите на споделен хостинг да преминат към VPS хостинг и обратно?

Като клиент на споделен хостинг можете да мигрирате уебсайта си към VPS план. Това обикновено се случва, когато даден уебсайт надхвърли възможностите на споделения хостинг план. Въпреки това, лекотата, с която можете да надстроите до VPS план, зависи от хостинг доставчика.

Процесът на преминаване от VPS хостинг план към споделен обикновено не се поддържа поради разликата във функционалността между видовете хостинг. Можете ръчно да преместите уебсайта си към споделен план от VPS хостинг, но може да загубите част от функционалността, която сте имали по време на преместването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *