Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Асиметричният баланс е дизайн, който успява да постигне усещане за баланс, въпреки че не е симетричен.

Това е обратното на симетричния баланс , когато всички визуални обекти в дизайна са на еднакво разстояние от централната ос.

В тази статия ще се потопим в принципите на симетричния и асиметричния баланс, както и как и двата се използват в дизайна.

  • Какво е асиметричен баланс?
    • Асиметричен баланс в дизайна
  • Какво е симетричен баланс?
    • Симетричен баланс в дизайна

Какво е асиметричен баланс?

Асиметричният баланс е термин за дизайн, когато две различни страни на дизайн с неравномерно визуално тегло се използват за създаване на оптична подредба, която все още успява да угоди на човешкото око, въпреки липсата на симетрия.

При асиметричния баланс целта е всички елементи на дизайна да създадат подобно усещане за тежест от всяка страна на композицията.

Това се прави чрез използване на други елементи като отрицателно пространство, разположение на обекти и разположение на линии, за да се създаде усещане за баланс.

Асиметричен баланс в дизайна

В асиметричния баланс липсва симетрия, което е естествен начин да се намери баланс в дизайна. Поради тази причина се счита за по-сложна дизайнерска техника и такава, която изисква практика и търпение за овладяване.

За да постигнете асиметричен баланс в дизайна, всичко зависи от разположението на елементите и визуалната тежест.

За добър пример за асиметричен дизайн погледнете горната екранна снимка от нашия BoldGird Website Builder Забележете как дизайнът няма симетрия но все пак използва отрицателно пространство и изместени секции за да създаде балансирано усещане

Разгледайте екранната снимка по-горе от нашата страница BoldGrid Website Builder . Забележете как дизайнът няма симетрия, но все пак използва отрицателно пространство и изместени секции, за да създаде балансирано усещане.

Когато става въпрос за намиране на баланс в дизайна, симетрията може да осигури по-естествено и стабилно усещане, но асиметричният баланс предава по-игриво, динамично усещане на своята публика.

Асиметричният баланс е смел. Той предизвиква усещане за модернизъм и движение.

Този тип баланс може да бъде чудесен начин да привлечете нечие внимание или да се откроите от тълпата.

Какво е симетричен баланс?

Симетричен баланс е, когато всички визуални елементи на дизайна са на еднакво разстояние от централната ос, което прави двете страни на композицията идентични огледални образи една на друга.

Това е по-традиционен и естествен начин за намиране на баланс в изкуството и дизайна.

Добър пример за симетричен баланс в природата е човешкото лице. Ако трябваше да нарисувате линия по средата на лицето си, ще имате две страни с абсолютно същия дизайн.

Симетричен баланс в дизайна

Симетрията се използва толкова редовно, за да се намери баланс в дизайна, че двата термина често се бъркат.

Балансът обаче е разпределението на визуалното тегло на обекти, цветове, текстури и пространство. Симетрията е просто начин да постигнете това.

Тъй като симетричният баланс е по-естествен, той може да се използва, за да придаде на дизайна ви по-класическо, структурирано усещане или да предизвика усещане за формалност.


Асиметричният баланс е чудесен начин за създаване на смел и по-модерен дизайн, но не е толкова лесен за постигане, колкото традиционния симетричен баланс.

От друга страна, симетричният баланс се намира по-естествено и може да бъде лесен и ефективен начин за създаване на дизайни, които са в по-голямо съответствие с това, с което хората са свикнали. За тези, които са нови в дизайна, симетричният баланс е чудесен начин да упражните намирането на баланс във вашата композиция.

И двата вида баланс служат на една и съща цел, но могат да ви помогнат да постигнете различни неща.

В зависимост от посланието, което искате да изпратите, или емоциите, които искате да предизвикате у публиката си, симетричен и асиметричен баланс може да се използва, за да създадете желания ефект.

Овладяването на двете форми на баланс само ще ви помогне да разширите инструментите, които ще имате в кутията с инструменти за проектиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *