Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг
hostnell

Независимо дали съставяте поредица от насоки за марката за стартиращ бизнес или обновявате утвърдена марка, има много неща, които трябва да вземете предвид за цялостното усещане, което един дизайн трябва да създаде у аудиторията. От цветовете, които избирате, и свободното пространство, което оставяте в дизайна, до шрифтовете, които използвате, и мястото, където поставяте вашите кликвания, всяко решение, което вземете, ще повлияе на цялостния успех на вашите усилия за брандиране.

Всички тези второстепенни елементи работят заедно, за да изградят впечатлението за вашата марка в съзнанието на вашата аудитория и с малко проучване можете да сте сигурни, че правите възможно най-доброто впечатление. В тази статия ще започнем първа част от дълбокото гмуркане в психологията зад дизайна.

Докато цветовете често имат различно значение в различните култури, в съзнанието на потребителите съществуват много общи неща . Тази седмица ще разгледаме цветовете и как, когато се използват правилно, различните нюанси могат да отпечатат подсъзнателни послания в съзнанието на вашите потребители, за да позиционират марката ви в най-добра светлина. 

Прочетете, за да видите какво разказват различните цветове на аудиторията за вашата марка , както положително, така и отрицателно. Също така ще разбием някои различни нюанси в рамките на цвят и начини, по които можете да ги използвате, за да подсилите индивидуалността на вашата марка, както и някои успешни усилия за брандиране в реалния свят. След това можете сами да решите кои цветове най-добре илюстрират вашето послание!


  • Розово
  • червен
  • Оранжево
  • Жълто
  • Зелено
  • Син
  • Лилаво
  • кафяво
  • Черно/Сиво
  • Бяло/Отворено пространство

Логото на Instagram с избран нюанс на розово

Розово

Не е изненадващо, че розовото често се използва за компании и продукти с преобладаваща женска аудитория, но има много повече, които можете да постигнете, когато мислите за розово! В западната култура цветът предава много добре женствена, младежка, невинна и любяща или романтична енергия.

Въпреки това, розовото може да изглежда уязвимо, слабо, несериозно или глупаво, когато се използва за определени марки, така че трябва да внимавате, когато решите да го използвате. Една марка, която направи прехода към розово много успешно, е Instagram .

С малко по-висок дял жени, използващи приложението, те успяха да внедрят розовото лого, без да отчуждават твърде много от аудиторията си. Сега приложението за споделяне на снимки се отличава от другите социални сайтове (които са склонни да клонят към сините тонове), а смелият избор на цвят е моментално разпознаваем сред потребителите.

Розови нюанси и интерпретации на марката

Пастелна/прашна роза: елегантност, невинност, старомодна, мекота, бебета. Цветът прашна роза се използва в затворите, тъй като е свързан с намаляване на агресията . 

Магента/фусия/горещо розово: дързост, младост, оптимизъм, грижа, бунт. Ярко розовото има широко културно значение и се свързва с революционните промени от феминизма към пънк рока .

Сьомга/оранжево-розово: себеизразяване, общност, общителен, свободен дух. Сьомгата е един от най-андрогинните нюанси на розовото, а мъжкото облекло напоследък отбеляза скок в опциите с цвят на сьомга .

Логото на McDonald's с избран нюанс на червено

червен

Червеното е мощно , страстно и приключенско. Означава любов, желание, смелост, самоувереност, увереност и решителност. Това е интензивен цвят, който изисква внимание, поради което често се използва за важни знаци за шофиране и предупреждения. 

Може също така да предава насилие, опасност или агресия. Използвайте твърде много и вашата марка може да бъде неприятна за очите . Сдвоете го с грешен цвят и може да създадете грешно впечатление. Може да е трудно да го направите както трябва, но когато го направите, червеното наистина носи удар от гледна точка на марката.

Доказано е, че нюансите на червеното засилват чувството на импулсивност и глад – поради което толкова често се използват от компании за бързо хранене . McDonalds, например, се възползва от това, което някои търговци смятат за „теорията за кетчупа и горчицата“. Използването на червено и жълто заедно фино задейства мозъците ни да мислят както за обичайната комбинация от кондоманти, така и за удовлетворението, което изпитваме след добро хранене.

Червени нюанси и интерпретации на марки

Алено/ярко червено: любов, вълнение, забавление, стимулиране, привличане на внимание. Червената марка на Coca-Cola е емблематична, но първоначално е използвана само като указание на данъчните агенти, че напитките са безалкохолни.

Гранат/средно до тъмно червено: чувственост, изтънченост, командване, лукс, мощ. Не може да се отрече луксът на токчетата Louboutin , а червената долна част на обувките ги прави незабавно разпознаваеми.

Бордо/кестеняво: професионален, решителен, силен, контролиран, сериозен. По-тъмната червена марка на BBC помага да се предаде излъчване на професионализъм и сериозност, което може да се очаква от глобален източник на новини, като същевременно представя „по-топло и по-достъпно усещане от по-разпространеното синьо“.

Логото на Dunkin' Donuts с избран оранжев нюанс

Оранжево

Оранжевото излъчва позитивност, подмладяване и свободолюбие. Той съчетава силата и увереността на червеното с веселото разположение на жълтото за цвят, който се чувства едновременно стимулиращ и успокояващ за вашата публика. И с есента зад ъгъла, оранжевото очевидно се използва в голямо разнообразие от есенни кампании и стратегии.

Но ако се използва неправилно, оранжевото може да изглежда като неискрено или повърхностно. Понякога може да бъде и противоречиво, като означава както безопасност (напр. предпазни средства с висока видимост), така и опасност (напр. знаци за биологична опасност). Въпреки че често се използва като цвят за акцент, той успешно се използва като основен цвят на марката в различни индустрии. 

Ярко оранжево и горещо розово лого на Dunkin’ Donuts е чудесно за сутрешно вземане! Техният уебсайт е звезден пример за оставяне на много бяло пространство и разчитане в голяма степен на цветовете на вашата марка, за да предадете вашата личност на вашата аудитория. В този случай те предават усмихнатите лица, които ви помагат да започнете сутринта си правилно. (Това не е спонсорирана публикация, но харесвам техния кроасан за закуска.)

Оранжеви нюанси и интерпретации на марки

Ярко оранжев: енергизиращ, мотивиращ, здрав, силен, привличащ вниманието. Home Depot използва чудесно ярко оранжево лого, а цветът на марката улеснява забелязването на техните сътрудници в магазините.

Изгорял портокал: познат, топъл, уверен, стоически, агресивен. Един от най-разпознаваемите примери за брандиране на изгорен портокал е Университетът на Тексас в Остин и в момента те са четвъртият резултат от търсенето с Google, когато въведете „маркиране на изгорен портокал“.

Логото на Snapchat с избран нюанс на жълто

Жълто 

Въздействието на жълтото е очевидно. Дори без часове на изследване на значението зад използването на цвят, вероятно можете да познаете какво означава жълтото. Щастие, позитивизъм, оптимизъм, лято, радост и нашите мечти за бъдещето. Асоциацията му със слънцето и електрическата крушка го прави често свързван с интелект, внимание, ярки идеи и творческа или аналитична сила. Ако личността на вашата марка е креативна със слънчев характер, жълтото е чудесен избор за вашата марка.

Жълтото може също да предизвика чувство на импулсивност, предчувствие или предупреждение; често това е цветът на предупредителната лента за местопрестъплението. Може да изглежда и като измамно или слабо, както се вижда от термините „жълта журналистика“ или „жълтокоремна“. Лошото използване на жълто може да накара вашата марка да изглежда осъдителна, егоистична или темпераментна. 

Snapchat е превъзходен пример за ефективна жълта марка. Тяхната мисия е да бъдат „приложение, което дава възможност на хората да изразяват себе си, да живеят в момента, да учат за света и да се забавляват заедно“. Изразяването, живеенето в момента, ученето и забавлението със сигурност звучат като атрибути, достойни за жълто.

Жълти нюанси и интерпретации на марки

Ярко жълто: Радост, вълнение, активност, надежда, спонтанност. Ikea използва ярко жълто, което има смисъл, когато се замислите. Въпреки че мебелите сами по себе си не са непременно „щастлива“ тема, техните клиенти обикновено са хора, които току-що са закупили нова къща или апартамент, който искат да обзаведат, което обикновено е щастливо време!

Горчица/тъмно жълто: учене, въображение, увереност, небрежност, класика. Жълтото лого на National Geographic намалява яркостта на цвета и осигурява квадратна рамка, през която техните читатели могат да видят света.

Злато: лукс, успех, авторитет, стабилен. Златото най-често се използва за луксозно брандиране , а известните златни лога включват Rolex и Versace, наред с други.

логото на Whole Foods с избран нюанс на зелено

Зелено

Има много страхотни начини да използвате зеленото в брандирането, тъй като това е изключително гъвкав цвят, както в разнообразието от нюанси, така и в значенията, които вашата аудитория може да извлече от тях. Базираните на природата марки, финансови институции и здравни компании са най-честите потребители на зелено брандиране, защото има тенденция да означава природа, спокойствие, богатство, просперитет, издръжливост и физическо и психическо здраве. Зеленото също се използва за изразяване на скромност, щедрост и рационалност.

Повечето от негативните атрибути на зеленото са естествени разширения на неговите по-положителни значения. Докато зеленото често ни кара да мислим за растения и растеж, то може също така да ни накара да ни накара да мислим за стагнация или застоялост. Докато зеленото предизвиква мисли за пари, то също е цветът на алчността и ревността. Със здравето в единия край на спектъра, зеленото може едновременно да означава мръсотия или гадост. 

Whole Foods е перфектната марка, която да се възползва от зеленото в брандирането си и те го правят, откакто компанията отвори вратите си. Като търговец на дребно на естествени и органични храни и домакински принадлежности, Green представлява както техния фокус върху храните, така и техните екологични продукти.

Зелени нюанси и интерпретации на марки

Неоново/лайм зелено: жизненост, енергия, свежест, креативност. Лаймово зеленото лого на робот на Android е вдъхновено от видеоигра Atari и олицетворява как марката внася свежа енергия в технологичната индустрия. 

Морска пяна/ментово зелено: мир, сигурност, растеж, плодородие. Монетен двор — алтернативното значение е „място, където се секат пари“ — е твърде страхотна игра на думи, за да се подмине, и чрез използването на ментово-зелено оцветено брандиране те могат да се откроят от другите финансови институции.

Тъмно/виридианово зелено: амбиция, богатство, природа, самоувереност. Изумруденото/горско зелено лого на Land Rover кара потребителите да искат да скочат зад волана и да се отправят към приключение – точно това, което марката възнамерява.

Логото на Oral-B с избран нюанс на синьо

Син

Синьото лесно е един от най-често срещаните цветове в брандирането и това вероятно е защото е най-често срещаният любим цвят в света . Използва се в почти всяка индустрия и във всеки възможен нюанс. И така, какво прави синьото толкова привлекателно? 

Синьото създава образи на небе и море, спокойствие и мир. Той е надежден, стабилен и толкова успокояващ, че може дори да понижи кръвното ви налягане . Синьото е неконфликтен цвят и в зависимост от нюанса може да ви накара да се почувствате обгрижени, насърчени и подкрепени.

От друга страна, синьото може да изглежда студено или безгрижно, когато се използва неправилно. Депресиран, дистанциран, предсказуем и обикновен са други негативни характеристики, които вашите клиенти могат да забележат, ако вашата марка не е предназначена да бъде синя. 

Dell, Facebook, Boeing и Oral-B използват нюанси на синьото, за да представят марките си, и всеки е постигнал успех въпреки значително различните си индустрии. Това е възможно поради гъвкавостта, която получавате при избора на този успокояващ нюанс.

Сини нюанси и интерпретации на брандиране

Пастелно/светло синьо: спокойствие, емпатия, комуникация, грижа. Goldman Sachs използва светлосиньо лого, за да смекчи усещането за компанията за финансови услуги, като същевременно изобразява доверен и надежден партньор.

Синьо/тюркоазено: баланс, яснота, достойнство, интроспекция, уникалност. Най-разпознаваемият цвят на марката в този списък, „ Синьо Тифани “, е запазена марка цвят, съседен на тюркоазеното, и е бил мощен инструмент за марката Тифани през годините.

Кралско/морско синьо: лоялност, надеждност, подкрепа, стабилност, авторитет. Искате вашите домакински уреди да са надеждни, а логото на Carrier носи посланието за тяхната надеждност чрез използването на тъмно син лого дизайн.

Логото на FedEx с избран нюанс на лилаво

Лилаво

Често свързвано с кралските особи, лилавото някога е било много скъп цвят за производство , поради което лилавият плат е бил толкова често запазен за богатите и могъщи. Сега, когато изборът на цветове на вашата марка отнема само няколко щраквания, важно е да запомните тежестта, която този цвят притежава в съзнанието на потребителите. 

Лилавото може да бъде висококачествено, грациозно и същевременно причудливо. Популярен избор за сватби , той лесно допълва широка гама от цветове. Понякога се свързва и с духовност, магия, мистерия и религия. В брандирането лилавото обикновено се използва както като самостоятелен цвят, така и като част от здрава палитра.

Въпреки това, малкото минава дълъг път. Използвайте твърде много лилаво за грешната марка и може да се окажете незрели, непрактични, арогантни или показни. Подобно на розовото, то може да клони към женственото, което също може да повлияе на въздействието на вашата марка. FedEx тегли линията, като съчетава основното си лилаво с ярко, жизнено оранжево.

Пурпурни нюанси и интерпретации на марки

Лилаво/лилаво: релаксиращо, спокойно, нежно, интимно. Тъй като лилавото е сравнително рядко в естествения свят , може да бъде смело да се види. Тези нюанси спомагат за омекотяване на цялостния ефект.

Виолетово/истинско лилаво: иновативно, трансформиращо, щедро, романтично. Roku свършиха страхотна работа, проправяйки своя собствен път и помогнаха за трансформирането на индустрията за стрийминг, както от бизнес, така и от гледна точка на брандиране. 

Индиго/тъмно лилаво: изключително, пищно, снизходително, ценно. Уникалният лилав нюанс на Cadbury позволява на тяхната марка да се чувства снизходително – както би трябвало да шоколадът – без да става недостъпен.

Логото на Hershey с избран нюанс на кафяво

кафяво

Цветът на шоколад, топло кафе или есенна горска разходка, кафявото често се свързва с усещане за комфорт и уют. Поради това и неутралния си тон нюансите на кафявото са често срещани в интериорния дизайн .

Кафявото кара потребителите да си представят естествения свят. Говори за минимализъм и задоволяване на основни нужди. Невзрачно, утешително и надеждно, кафявото може да накара вашите потребители да се чувстват сигурни, когато избират вашите продукти или услуги. Кафявото също е популярно за марки храни, кафе и бонбони като Hershey .

Кафявото обаче може да изглежда скучно, изолиращо, вцепенено или неизненадващо. Понякога може да е трудно да се комбинира, така че бъдете много внимателни с кафявото, когато искате да създадете многоцветна палитра на марката.

Кафяви нюанси и интерпретации на марки

Бежово/голо: минималистичен, естествен, достъпен, класически. Уебсайтът на Swarovski използва бежов нюанс, който позволява на живите цветове на техните кристали да заемат централно място.

Истински кафяв: силен, искрен, здравословен, надежден. Логото на M&M е със среден тон кафяв цвят от 70-те години, което е помогнало на марката да постигне своята здравословна семейна естетика. 

Тъмно кафяво: земен, надежден, успокояващ, скромен. Марката UPS разчита на тъмно кафявото толкова много, че слоганът им беше „ Какво може да направи кафявото за вас? 

Логото на Apple с избран нюанс на сивото

Черно/Сиво

Освен синьото, черното и сивото допълват някои от най-популярните цветове, използвани в брандирането. Професионални, сериозни, независими, мистериозни, рационални и безпристрастни, черното и сивото са полезни за различни индустрии.

Все пак има разлика между сериозно и скучно. Черното и сивото понякога могат да изглеждат обикновени, некреативни, негативни, съответстващи, конвенционални или тъпи, така че е важно да ги използвате на правилните места и за правилните марки.

Сивото лого на Apple има идеален смисъл за текущата им марка. Те се гордеят с това, че произвеждат артикули, които водят до творческа иновация, но тъй като вече са име на домакинство, успяха да премахнат своето оригинално лого на дъгата . Потребителите на Apple вече разбират творческия дух на компанията, така че тяхното лого вече говори само за себе си.

Черни/сиви нюанси и интерпретации на марки

Черно: контролирано, сериозно, квалифицирано, зряло. Сайтът за цифрови изложби в Аушвиц е идеалното място за използване на много черно на уебсайт. Това трябва да е тържествено изживяване при превъртане, а черният фон държи зрителите фокусирани върху важното обучение на екрана. 

Сиво: меко, адаптивно, неутрално, двусмислено. Музеят на модата на Кристо Баленсиага използва почти изцяло сив и черен уеб дизайн, за да остане толкова безкраен, колкото елементите, които представят.

Логото на Sneak In Peace с избран нюанс на бялото

Бяло

Подобно на черното и сивото, бялото е повече липса на цвят, отколкото действителен цвят. Като се има предвид това, той все още е мощна част от вашата „цветна“ палитра. Бялото може да символизира чистота, доброта, невинност, адаптивност, чистота, простота, честност и надежда.

Бялото също може да изглежда като студено или неприветливо. В грешните пространства твърде много бяло може да направи дизайна да изглежда празен. Липсата на цвят също може да накара дизайна да се чувства нерешителен.

Sneak In Peace , най-голямата в света първокласна платформа за маратонки, използва безупречен дизайн с много отворено бяло пространство, което се усеща толкова елегантно, колкото маратонките, продавани там.

Брандиране с използване на бяло и отворено пространство

Бяло: чисто, адаптивно, хигиенично, неусложнено, без усилие, освежаващо, идеалистично. Белият албум на Бийтълс беше издаден с обикновена бяла опаковка, рязко контрастираща с предишните им, по-цветни обложки на албуми. Албумът е написан, докато групата търси просветление в курс по трансцендентална медитация в Индия, което може да е причината за освежаващата гола и неусложнена обложка.

Отворено/неизползвано пространство: Уебсайтът Quip използва много празно пространство, за да помогне на аудиторията да премести погледа си през сайта и да позволи на текста и изображенията да привлекат вниманието им.


Помня:

Всички тези заключения ще зависят от марката, която създавате или опреснявате. Важно е да получавате много обратна връзка по време на творческия си процес, защото всеки ще реагира малко по-различно на вашата цветова палитра. Вашата цел е да се уверите, че изборът на цветове описва добре вашата марка пред възможно най-широка аудитория.

Share this Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *