Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Всички имаме пароли. Повечето от нас знаят, че нашите пароли трябва да бъдат по-силни и по-сигурни. Разбира се, супер силната парола може да няма значение за това ново приложение за купони, за което току-що сте се регистрирали, но по отношение на вашия уебсайт силната парола е от решаващо значение.

WordPress е най-разпространената система за управление на съдържанието (CMS) и също така е най-хакната . Слабите пароли са важна причина за тези хакове. Днес ще споделим съвети за управление на пароли и ще ви помогнем да създадете силни пароли.

Една парола за всичко (не го правете)

Гледаш празното поле за парола. Имате избор:

  1. Създайте още една уникална парола, която да запишете в набръчкан, изтъркан, разхвърлян списък с пароли, които трябва да извадите от чекмеджето си поне два пъти седмично, защото сте забравили парола…
  2. Използвайте лесна парола, която сте запомнили — същата, която използвате в седем други акаунта!

Толкова е лесно да използвате опция Б. Но ние сме тук, за да ви умоляваме да не го правите, защото това е огромна заплаха за сигурността. Вашата склонност да използвате повторно пароли е това, което хакерите търсят и защо успяват.

Ако използвате една и съща парола в множество акаунти и хакерите получат достъп само до един от тези акаунти, те ще се опитат да използват същата парола в другите ви акаунти – включително имейли, банкови сметки и акаунти в социални медии. Всеки ден хората стават жертва на хакове като този.

Какво точно е слаба парола?

„Test123“ или „password1234“ са лесни за запомняне и въвеждане, но са невероятно слаби.

Същото важи и за използването на вашето име, адрес, псевдоним, име на домашен любимец или рождена дата, място на раждане, начално училище… прости пароли като тези са лесно хакнати.

Слабите пароли също са по-кратки, с по-малко разнообразие от знаци.

Как се разбиват паролите

Когато си представяте хакер, мислите ли за някой, който въвежда ръчно предположение след предположение? Оказва се, че хакването на пароли обикновено се извършва от компютър. Има два основни начина, по които хакерите постигат това.

Атаката с груба сила е, когато хакер изпълнява сложен скрипт, който се опитва многократно да разбие паролата ви. Можете да се защитите от атака с груба сила, като създадете дълги пароли с различни цифри, букви, символи и главни букви.

Речниковата атака е, когато хакер изпълнява скрипт, който препраща към речник на добре известни пароли, цифри и думи. Един от начините да предотвратите този тип атака е да смесвате числа, символи и главни и малки букви в паролите си.

Избор на силни пароли

За да избегнете груба сила или речникова атака, помнете ентропията на паролата , докато избирате паролата си. Колкото по-висока е ентропията на вашата парола, толкова по-малко предсказуеми са моделите на вашата парола за компютър и следователно вашата парола е по-силна и по-сигурна.

Ентропията на паролата се увеличава предимно с: увеличена дължина и комбинация от главни и малки букви, цифри и символи.

Нека опитаме да създадем парола със силна ентропия. Ще започнем с изречението „Обичам да създавам силни пароли“. Чрез заместване на символи с цифри и символи, както и редуване между главни и малки букви, в крайна сметка получаваме парола като iLove2Cre8$tro#gPa$Sw0rds . Тази парола е невероятно силна и по същество неразбиваема с текущото състояние на технологиите.

5 съвета и трикове за задаване на силни пароли

Мениджърите на пароли са ключови

Не съхранявайте всичките си пароли в бележка на телефона си. Това е много несигурно. Мениджърите на пароли сигурно управляват всички ваши пароли и можете да сте спокойни, като знаете, че всяка парола е криптирана и не е достъпна, докато не дешифрирате акаунта си. Мениджърите на пароли не само съхраняват вашите пароли, но имат и генератори на пароли, които ви позволяват да създавате супер силни пароли всеки път.

Има няколко онлайн инструмента, които могат да ви помогнат да генерирате силни пароли, включително този безплатен онлайн генератор на пароли от Strong Password Generator. Особено харесваме препоръката за 16 символа по подразбиране на инструмента и способността му да създава сигурни пароли, които е невъзможно да бъдат разбити, без да ги изпратите по интернет.

 

Не използвайте повторно пароли

Това си струва да се повтори. След като хакер разбие една парола, той пробва тази парола на всеки друг тип акаунт. За много жертви системен хак, засягащ множество акаунти, можеше да бъде спрян, ако всеки акаунт имаше различни пароли.

Направете вашите пароли дълги

Дължината на паролата е много важна за защитата на вашите акаунти. Препоръчваме паролите ви да са поне 16 знака. Колкото по-дълга е паролата, толкова повече време отнема нейното разбиване . Може да отнеме известно време, за да запомните парола с произволни символи, букви и цифри, но тези пароли са най-сигурните и освен това добавят ниво на защита. Ако предпочитате да не помните паролите си, използвайте KeePass Password Manager.

Не запазвайте паролите си в браузъра си

Когато въвеждате пароли онлайн, вашият браузър често ще ви пита: „Искате ли да запазите тази парола за следващия път?“ Това е супер удобно, но супер несигурно – така че не го правете. Лесно е за хакер (или всеки, който използва компютъра ви лично) да види всяка парола, запазена от вашия браузър.

Отново, по-добра алтернатива тук е мениджър на пароли. Като допълнителен бонус, много мениджъри на пароли ще се свържат с вашия браузър и ще направят влизането в акаунтите ви по-бързо.

Никога не споделяйте вашите пароли в обикновен текст

Няма значение дали изпращате съобщения на близък приятел, семейство или съпруг; споделянето на вашата парола чрез всякакъв вид некриптиран текст – например изпращане на имейл – не е разумно. Това е толкова просто, колкото един имейл акаунт да бъде хакнат и вашата информация за вход вече е в ръцете на хакер.

Може би се чудите, ако не мога да изпратя паролата си по имейл, как трябва да споделя информация за вход с хора, на които имам доверие? Мениджърите на пароли имат функция за справяне с тази точна ситуация, където можете да споделите връзка, която предоставя достъп до паролата. Връзката изтича след кратък период от време. Друг лесен вариант е да направите бързо телефонно обаждане и да споделите паролата по телефона!

Допълнителното усилие си заслужава

Паролите са част от ежедневието. Задаването на силни пароли е от решаващо значение, ако искате уебсайтът ви и всичките ви цифрови акаунти да бъдат защитени. Надяваме се, че горните съвети са били полезни!

Share this Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *