Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг
hostnellcom

Да се ​​научите да кодирате за WordPress е едно от най-добрите решения, които всеки, който се интересува от уеб разработка, може да вземе. Първият въпрос, който трябва да си зададете, е откъде да започнете. WordPress не е просто резултат от един език за програмиране. Това е комбинация от множество уеб технологии. За щастие тези технологии не са трудни за научаване, след като знаете откъде да започнете. В тази публикация ще видим как да се научим да кодираме за WordPress. Ще разгледаме ключовите технологии, които изграждат WordPress, ще видим кой трябва да ги научи и ще видим най-добрите уебсайтове онлайн, за да ги научим.

Езици за кодиране за WordPress


Първо, нека разгледаме езиците за кодиране и да видим кой трябва да ги научи. Нито един от тези езици не е специфичен за WordPress, но всички те работят заедно, за да изградят WordPress и да добавят нови характеристики и функции. Тези езици са стандартни и помагат да се поддържат най-добрите практики в разработката на WordPress.

  • HTML
  • CSS
  • PHP
  • JavaScript

1. HTML


HTML (Hyper Text Markup Language) не е език за програмиране. Не включва променливи, цикли и подпрограми. Вместо това, това е декларативен език, който показва на уеб браузърите как да показват съдържание от уебсайт. HTML беше пуснат през 1993 г. и е това, което направи световната мрежа възможна. Това е една от основните технологии за уеб разработка.

HTML използва начални и крайни тагове за маркиране на текста, създаване на удебелен шрифт, курсив, подчертаване, заглавки, нови редове, абзаци, връзки, показване на изображения , вграждане на код от други езици за кодиране и много други. HTML е най-известният език, използван в WordPress, и трябва да бъде първата стъпка, която всеки трябва да направи, за да се научи да кодира за WordPress.

Ето един пример от W3Schools. Този пример предоставя заглавие на страницата към главата на страницата и добавя заглавие и абзац от текст към тялото на страницата.

С HTML можете да:

  • Оформете текста с удебелен шрифт, курсив и др.
  • Вмъкнете изображения и код във вашето съдържание без нужда от блокове.
  • Вмъкнете икони на Font Awesome във вашия текст и съдържание.
  • Вграждане на видеоклипове в YouTube и Google Maps.
  • Създавайте прости или сложни оформления.
  • Направете лесни корекции на уебсайта, без да наемате професионалист.

Кой трябва да научи HTML

Всеки, който иска ръчно да вмъкне елементи като маркиран текст, таблици, списъци, карти, видеоклипове и т.н., в своето съдържание или да направи корекции в своите оформления, трябва да научи основите на HTML. Много от тези функции са налични в настройките на блоковете на WordPress, но те могат също така да маркират съдържанието ръчно, за да имат повече контрол.

Тези, които използват създатели на страници , трябва да научат основите, но няма да имат нужда от обширни познания по HTML. Създателите на страници използват графични потребителски интерфейси (GUI), за да позволят на потребителите да създават свои страници, които след това се изобразяват в HTML. Потребителят създава страницата с инструменти WYSIWYG (What You See Is What You Get) и редакторът преобразува оформлението в HTML. Този код може да бъде раздут с излишъци и да забави зареждането на страницата, но това е най-лесният начин за разработване на оформления на страница. Освен това кодът не включва коментари, така че може да бъде трудно да се следва.

Тези, които искат повече контрол върху кода и искат да гарантират, че имат най-чистия код , трябва да научат HTML задълбочено. Изучаването на HTML ще помогне на разработчика да създаде оформления, които не са лесно достъпни с конструкторите на страници.

Всеки, който иска да стане разработчик на WordPress, трябва да научи задълбочено HTML. Всичко, което ще правят като разработчик, ще зависи от познанията им по HTML. Практически всички работни места за уеб разработка, дори включително имейл маркетинг, изискват познания по HTML, за да бъдат разглеждани като кандидат.

HTML е най-простият и най-лесният за научаване от всички езици в този списък.

2. CSS


CSS (Cascading Style Sheets) е друг декларативен език. Той контролира стиловете или външния вид на HTML страницата. CSS ви позволява да избирате шрифтове , цветове, граници, подложки и т.н. за конкретен елемент, цялата страница или целия уебсайт. CSS може да бъде написан в съответствие със съдържанието, поставен в полетата за разширен дизайн на блокове, поставен в разширеното поле на страница или CSS полето за уебсайта. Това е втората от основните технологии за уеб разработка.

Ето пример за CSS от W3Schools. Той променя цвета на основния фон на светлосин, прави заглавието бяло и го подравнява в центъра и променя семейството на шрифта и размера на текста на абзаца.

С CSS можете:

  • Посочете шрифтове за показване на сайта.
  • Променете размера на шрифтовете.
  • Променете цветовете на шрифтовете и фоновете .
  • Добавете граници към всеки елемент,
  • Регулирайте подложката към всяка страна на всеки елемент.
  • Добавете прости анимации към бутони и текст.
  • Добавете наслагвания към изображения.
  • Направете уебсайта отзивчив за всяко мобилно устройство.

Кой трябва да научи CSS

Всеки, който иска да коригира външния вид на уебсайт, трябва да научи основите на CSS. Блоковете на WordPress включват няколко опции за цвят и шрифт, но изборът е ограничен. Ако искат елементите на страницата им да се открояват отвъд наличните в блоковете на Gutenberg, трябва да научат основите на CSS. Познаването на малко CSS ще им позволи да персонализират вашия сайт, за да се открояват, без да се налага да наемат уеб програмист.

Тези, които използват създатели на страници, ще извлекат повече от създателя на страници, ако познават CSS. Създателите на страници и редакторът на блокове Gutenberg включват прости инструменти за стилизиране на елементите на страницата. Много от тях включват цветови опции, избор на шрифт, граници, подложки и други. Подобно на HTML, тези, които използват създатели на страници, трябва да научат основите на CSS. Ще има много пъти, когато те ще искат да добавят стил или да направят корекция, която не е налична в създателите на страници. Например, те може да искат принудително елемент да остане на място, докато потребителят превърта. Ако конструкторът на страници не включва опцията за този елемент, той може да го контролира с CSS.

Уеб дизайнерите и разработчиците трябва да научат подробно CSS, тъй като това е основно изискване за уеб разработка. Подобно на HTML, CSS ще се използва ежедневно при работа върху уеб страници. Всеки, който иска да създава уебсайтове, трябва да научи CSS.

За разработчиците и дизайнерите CSS е вторият най-важен език за изучаване след PHP.

3. PHP


PHP (Personal Home Page) е разработен в края на 90-те години и е езикът, върху който е изграден WordPress. Това е, което управлява WordPress на вашия сървър. Той изобразява PHP страницата в HTML за уеб браузъри и създава динамични уеб страници. Разбирането на PHP е от решаващо значение за разбирането как работи WordPress. Това е истински език за програмиране с променливи, условия и функции. WordPress темите са създадени с PHP. PHP позволява на бисквитките да работят, събира данни за статистика и обработва продажби.

Ето пример за PHP от W3Schools. Той е вграден в HTML и е посочен с тагове. Той използва командата echo, за да отпечата ред текст в HTML страницата.

С PHP можете:

  • Създайте WordPress теми.
  • Редактирайте кода на съществуващите теми на WordPress.
  • Създайте WordPress добавки.
  • Редактирайте кода на WordPress добавките.
  • Направете промени в сървъра на WordPress.
  • Увеличете производителността на WordPress сървъра.

Кой трябва да научи PHP

Ако нечия цел е да направи малки корекции на вашия уебсайт, вместо да стане уеб разработчик, няма да има нужда да учи PHP. Няма да е необходимо да отварят редактора на теми или редактора на плъгини и да правят корекции в кода. Всички персонализации, които искат да направят, могат да бъдат направени с HTML или CSS, като се избере конкретна тема на WordPress или се добавят функциите с плъгини.

Всеки, който иска да персонализира WordPress теми или плъгини на ниво код или да създава WordPress теми или плъгини, трябва да научи PHP. Добра идея е да научат PHP, ако планират да вършат някаква работа по кодовата страна на разработката на WordPress. Всеки, който иска да работи в задната част на сървъра, трябва да научи PHP.

От всички в този списък PHP е най-важният за разработчиците на WordPress.

4. JavaScript


Обикновено наричан JS, JavaScript е друга от основните технологии за уеб разработка. Това е истински език за програмиране с променливи, команди и функции. Това е един от най-популярните езици за програмиране в мрежата и е страхотен за добавяне на функции, които не могат да бъдат добавени с другите езици в този списък.

JS се фокусира главно върху предния край . Работи в уеб браузъра, след като уебсайтът се зареди в браузъра. Той контролира поведението или действията и реакциите на елементите на страницата, които не могат да бъдат направени с HTML или CSS. JS блести от клиентската страна на уебсайта на WordPress. JS не е необходим, за да работи WordPress сайт, но позволява на разработчиците да създават персонализирани функции. Дори редакторът на Gutenberg е базиран на JavaScript.

Този пример от W3Schools използва метод за намиране на HTML елемент и промяна на съдържанието му.

С JS можете:

  • Изградете интерактивни елементи в предния край на уебсайта.
  • Добавете функции към WordPress теми.
  • Добавете функции към добавките на WordPress.

Кой трябва да научи JavaScript

Общите потребители на WordPress не трябва да учат JS. Те могат да добавят много функции към своите уебсайтове на WordPress с плъгини или като изберат тема с функциите, които искат. Ако целта им е да направят малки корекции на уебсайта си с код, препоръчвам да използвате CSS и HTML.

Всеки, който иска да разработва уебсайтове и да добавя функции към уебсайта, които не могат да бъдат добавени с PHP, трябва да научи JS. JS е особено добър за разработване на приложения или добавяне на функции към добавки, теми и дъщерни теми .

Това е най-малко важно в този списък, което трябва да научите, когато започвате да се учите да кодирате за WordPress, така че е най-добре първо да започнете с другите и след това да преминете към JS.

Къде да научите кодиране за WordPress


Сега, след като обсъдихме езиците за кодиране на WordPress, нека видим най-добрите места за тяхното изучаване. Има няколко добри места за изучаване на HTML, CSS, PHP и JavaScript. Въпреки че има много места, където да се научите да кодирате за WordPress, ние подчертаваме няколко от най-добрите опции. Повечето от тях включват безплатни уроци, които са чудесни за започване. Някои са платили курсове, за да стигнат още по-далеч. Много от тях имат интерактивни уроци, статии и видеоклипове.

За още повече места, където да се научите да кодирате, потърсете в YouTube, Udemy, SkillShare и много други платформи за обучение. Разбира се, има и много блогове, като блога на Hostnell , за да научите за WordPress. Например, потърсете в блога статии за HTML , CSS , PHP и JavaScript , за да намерите всички статии, обхващащи тези езици за програмиране.

Кодекс на WordPress

WordPress Codex е мястото, което препоръчвам да отидете първо, за да се научите да кодирате за WordPress. Той предоставя подробности за всяка част от кода в WordPress и предоставя много статии и уроци с подробни примери. Всяка статия има връзка към повече статии, така че е лесно да намерите информацията, от която се нуждаете. Създаден е от WordPress, така че е официалната документация на WordPress и най-авторитетният уебсайт по темата за кодиране за WordPress.

W3Schools

Една от най-добрите опции да започнете с HTML, CSS, PHP и JavaScript е W3Schools . Има причина да го използвам в примерите в тази статия. W3Schools предоставя безплатни интерактивни уроци за всички езици за уеб разработка, които разгледахме тук. Започва с прости примери, за да представи как работи HTML и предоставя много уроци за конкретни примери. Потребителите могат да въвеждат HTML в полетата и да видят резултатите незабавно.

Научете-HTML

Друг добър вариант е learn-html.org . Този сайт включва интерактивни уроци с CSS рамката на Bootstrap. Това е чудесно място да научите HTML, CSS, PHP и JavaScript. Те предоставят много безплатни курсове, които са структурирани и лесни за следване.

CodeCademy

CodeCademy предоставя много уроци за HTML, CSS, PHP и JavaScript. Курсовете са маркирани за нивото на опит, така че начинаещите могат лесно да знаят към кои курсове да се присъединят. Много от тези курсове са първокласни, но има и няколко безплатни опции.

Край на мислите


Това е нашият поглед върху това как да се научите да кодирате за WordPress. Няколко технологии работят заедно, за да изградят невероятен уебсайт на WordPress. Разгледахме основните четири езика, за да се научите да кодирате за WordPress. Има няколко други технологии, които можете да научите, като SQL, XML и JSON, но това са само екстри. Ако искате да направите само малки промени в уебсайта си, научете CSS и HTML. Ако искате да сте разработчик на WordPress, първо научете PHP, CSS и HTML и след това добавете JS, когато имате нужда. Тези езици ще ви насочат към правилния път на развитие на WordPress.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *