Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

В допълнение към CPU и GPU , една от най-важните части от компютърния хардуер е дънната платка. Ако процесорът може да се счита за мозъка на компютъра, тогава дънната платка е централната нервна система на компютъра. Този ключов компонент свързва всички различни компютърни хардуерни елементи и им позволява да комуникират помежду си. В тази статия ще разгледаме предназначението на дънните платки и ще обсъдим няколко често срещани типа дънни платки.

Темите включват:

  • Какво прави дънната платка?
    • Видове дънни платки
  • Намиране на правилната дънна платка

Какво прави дънната платка?

Както бе споменато по-рано, дънната платка действа като централна свързваща структура между различните хардуерни компоненти в компютъра. Стандартната дънна платка е голяма платка, осеяна с различни конектори, портове и хардуерни слотове.

Най-общо казано, дънната платка ще има слотове за инсталиране на CPU и RAM , конектори за захранващия блок и електрониката на корпуса, както и портове, които позволяват инсталирането на допълнителни твърди дискове.

Когато всички компоненти са правилно свързани, дънната платка използва това, което е известно като вградена операционна система (BiOS) , за да управлява взаимодействията между всички различни хардуерни ресурси. В BiOS потребителите могат да манипулират много аспекти на компютъра, като скорост на вентилатора и конфигурация на твърдия диск.

В обобщение, основните функции на дънната платка са следните:

  • Действа като скелет на компютъра, който позволява инсталирането на допълнителни хардуерни компоненти.
  • Осигурява електрическо захранване на свързани компоненти.
  • Управлява взаимодействията между различни хардуерни компоненти.

Видове дънни платки

Въпреки че повечето дънни платки попадат в рамките на стандартна форма и размер, известен също като форм-фактор , има различни видове дънни платки, които се различават по отношение на физическия размер, производителността и поддържаните функции.

ATX – Съкращение от Advanced Technology eXtended , това е най-често срещаният тип дънна платка, използвана в настолни персонални компютри.

microATX – По-малък вариант на ATX, има по-малко слотове и конектори от ATX платките. Популярен за използване в настолни компютри с по-малък форм-фактор. По-малкият форм-фактор позволява инсталирането на по-голямо захранване.

miniATX – Още по-малък вариант на ATX, предназначен основно да позволи използването на процесори на мобилни устройства на настолни компютри.

Разширен ATX – По-голям вариант на ATX, използван предимно в монтирани в шкаф сървъри. Позволява инсталирането на двойни процесори и допълнителни хардуерни компоненти.

Mini ITX – Малък форм-фактор, предназначен за използване в по-малки устройства като модерни кабелни кутии.

Nano ITX – Проектиран за използване в модерни кабелни кутии, компютри за автомобили и центрове за домашно забавление.

Определянето коя дънна платка е подходяща за вас зависи от размера на кутията на вашия компютър, както и от това какви видове хардуер искате да инсталирате заедно с дънната платка. Искате да имате двойни процесори за вашия монтиран в шкаф сървър? Разширеният ATX е за вас. Искате да създадете малък компютър, който да използвате като развлекателен център? MicroATX или Mini ITX може да са идеалното решение. След като сте избрали правилната дънна платка, можете да започнете да изграждате останалата част от вашия компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *