Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Redis (Remote Dictionary Server) е структура на база данни в паметта с множество функционалности, които подобряват наличността и производителността на уебсайта. Това е проект с отворен код, създаден от Salvatore Snfilippo в началото на 2009 г. за неговия технологичен стартъп.

Ще проучим многото предимства, които Redis може да предложи в тази статия и как използването му може да помогне за ускоряване на вашия уебсайт, включително WordPress.

  • Какво е Redis Object Caching?
  • За какво се използва Redis?
    • Скорост
    • Устойчивост на данните
    • Структури на данни
    • Вградени скриптове
  • Как Redis може да помогне на моя WordPress VPS да работи по-бързо?
  • Системи за кеширане на WordPress и Redis
    • 8-те различни вида кеширане в WordPress
    • Redis и WP-CLI
  • Последни мисли
    • Допълнителни ресурси на Redis

Какво е Redis Object Caching?

Като цяло Redis може да се използва за широк набор от предимства, едно от които е кеширането на обекти.

Според въвеждащата им документация Redis определя своята технология като:

„[Предоставяне] на структури от данни като низове, хешове, списъци, набори, сортирани набори със заявки за обхват, растерни изображения, хиперлога, геопространствени индекси и потоци. Redis има вградена репликация, Lua скриптове, изгонване на LRU, транзакции и различни нива на постоянство на диска и осигурява висока наличност чрез Redis Sentinel и автоматично разделяне с Redis Cluster.“

Основният извод, който новите потребители трябва да разберат, е, че Redis е система за структура на данни, която организира данните в своя собствена форма, за да предаде по-добре вашите съобщения, подобрявайки производителността на вашия уебсайт или приложение.

Redis е съвместим с повечето езици за програмиране , като например:

  • Java
  • Python
  • Node.js
  • PHP
  • Рубин
  • C++

Redis привлича много потребители поради многото си предимства, някои от които включват:

  • Висока производителност и ниска латентност
  • Възможност за работа с големи масиви от данни
  • Възможност за групиране
  • Бързи задачи за манипулиране на данни

За какво се използва Redis?

Сега, след като знаете дефиницията на Redis и какви са някои от неговите функции, нека се потопим по-подробно защо някои разработчици предпочитат да използват Redis като начин за повишаване на ефективността на уебсайта.

Скорост

Едно от основните предимства на Redis е неговата скорост. С данни, съхранявани в паметта, Redis може да извършва операции много по-бързо от традиционните бази данни . Това го прави идеален за приложения, които се нуждаят от бързо извличане и модифициране на данни. Redis може да обработва до 500 000 операции в секунда , което го прави подходящ дори за най-взискателните приложения.

Устойчивост на данните

Данните могат да бъдат архивирани на диск на редовни интервали, като се гарантира, че всички данни, съхранявани в Redis, ще бъдат защитени дори в случай на повреда на сървъра.

Структури на данни

Redis също предлага широка гама от структури от данни, което го прави идеален за приложения, които трябва да сложна обработка на данни. Redis поддържа пет различни структури от данни, включително низове, хешове, списъци, набори и сортирани набори.

Вградени скриптове

Redis поддържа вградени скриптове, които позволяват на разработчиците да пишат скриптове за промяна на структурите на данни и извършване на сложни операции, без да се налага да пишат персонализирано приложение. Освен това улеснява добавянето на нови функции и оптимизирането на съществуващи приложения.

Как Redis може да помогне на моя WordPress VPS да работи по-бързо?

Redis е мощен инструмент, който може да ускори WordPress VPS , като предоставя хранилище за ключ-стойност в паметта за кеширане на данни, намалявайки необходимостта от заявки към базата данни и позволявайки по-бързо извличане на данни.

Може да се използва и за опашки от съобщения и pub/sub комуникация, като допълнително подобрява производителността на VPS.

Redis също така намалява броя на заявките към базата данни, което води до по-бърза скорост на уебсайта чрез кеширане на страници, обекти и заявки към базата данни.

И накрая, кеширането на Redis може дори да съхранява потребителски сесии, намалявайки натоварването на сървъра и подобрявайки потребителското изживяване.

Системи за кеширане на WordPress и Redis

Структурата на данните в паметта на Redis може да се използва за съхраняване и извличане на кеширани данни в уебсайтове на WordPress. Тези приложения са известни като системи за кеширане на WordPress Redis.

Тази кешираща система може да съхранява голямо разнообразие от данни и е в състояние да осигури високопроизводително кеширане за WordPress сайтове с голям трафик. Освен това е лесен за конфигуриране и управление и има много функции като репликация на данни, висока наличност и мащабируемост.

Blogger Metrics разделя 3-те типа кеширане по следния начин:

  1. Кеширане от страната на сървъра – Кеширане на ниво сървър. Кешът на NGINX FastCGI и кеширането на Varnish страници са два примера за кеширане от страна на сървъра. Друг пример за кеширане от страна на сървъра е кеширането на обекти.
  2. Кеширане от страна на WordPress – Кеширане на ниво WordPress. Добавки като W3 Total Cache , WP Rocket , WP Super Cache , всички са примери за кеширане от страна на WordPress.
  3. Кеширане от страна на клиента – Кеширане на ниво локален браузър. Кешът на браузъра е пример за кеширане от страна на клиента.

8-те различни вида кеширане в WordPress

Допълнително разширявайки информацията по-горе, кеширането на WordPress може да бъде разделено на следните секции.

  1. Кеширане на страници – Кеширането на страници е техника, използвана в уеб разработката за съхраняване на съдържание на уеб страница в браузъра на потребителя, за да се намали натоварването на сървъра и използването на честотната лента. Кеширането на страница може също да подобри времето за зареждане на страницата, тъй като не е необходимо съдържанието да се генерира всеки път, когато страницата е достъпна.
  2. Кеширане на браузъра – Кеширането на браузъра е техника, използвана от уеб браузърите за съхраняване на ресурси на уеб страници (като HTML, CSS, JavaScript, изображения и т.н.) на устройството на потребителя . Това позволява на браузъра да зарежда ресурсите от кеша, вместо да ги изтегля от сървъра.
  3. Кеширане на база данни – Кеширането на база данни е техника, използвана за подобряване на производителността на база данни чрез съхраняване на исканите данни в паметта. Това намалява времето, необходимо за достъп до данните от базата данни, което води до по-бързо време за реакция. Кеширането може също да се използва за подобряване на мащабируемостта на системата чрез разпределяне на натоварването между много машини.
  4. Кеширане на обекти – Кеширането на обекти е процесът на съхраняване на достъпни данни в паметта за бърз достъп, като например резултати от заявка към база данни, изходен код на уеб страница или отговори на API. Това елиминира необходимостта от достъп до източника на данни за произхода, като по този начин намалява забавянето и подобрява производителността. Кеширането на обекти може да се управлява чрез софтуер, хардуер или комбинация от двете.
  5. Преходно кеширане – Преходното кеширане е начин за съхраняване на данни в паметта, за да се намали количеството време и ресурси, необходими за достъп до данни от база данни или друго хранилище на данни. Използва се в уеб приложения за подобряване на производителността чрез намаляване на количеството данни, които трябва да бъдат извлечени от базата данни. Преходното кеширане може също да се използва за намаляване на времето, необходимо за обработка на заявки от потребители, като по този начин се намалява мрежовият трафик.
  6. Кеширане на фрагменти – Кеширането на фрагменти е метод за кеширане, при който конкретни части от уеб страница, като например отделна секция от страница или конкретен модул, се съхраняват в кеш. Това помага на страницата да се зарежда по-бързо и намалява броя на заявките, изпратени към базата данни.
  7. Кеширане на Opcode – Кеширането на Opcode е метод за оптимизиране на производителността на PHP приложенията чрез кеширане на компилираната форма на кода (Opcodes) в паметта, така че излишните разходи за анализиране и компилиране на кода се премахват при всяка заявка. Този процес намалява времето за обработка и паметта, необходими за стартиране на приложението.
  8. CDN кеширане – CDN (мрежа за доставка на съдържание) кеширане е техника за бързо доставяне на уеб съдържание чрез съхраняването му на сървъри, разположени на различни географски местоположения. Когато потребител се опита да получи достъп до съдържанието, то се обслужва от най-близкия сървър, като по този начин се намалява забавянето и се подобрява потребителското изживяване.

Redis и WP-CLI

WP-CLI е интерфейс на командния ред за управление на WordPress сайтове, идеален за сложни задачи и модификации, които отнемат време чрез потребителския интерфейс.

Този интерфейс може да се използва за управление на Redis чрез предоставяне на команди за взаимодействие със сървъра на Redis.

Командите включват:

  • Прочистване на базата данни на Redis
  • Настройване на таймери за изтичане
  • Манипулиране на отделни клавиши

WP-CLI може също да се използва за преглед и промяна на конфигурационните настройки, свързани с екземпляр на Redis, което позволява на потребителите бързо да правят промени в своите настройки на Redis.

Последни мисли

Redis е впечатляващо мощен и многофункционален инструмент, който може да се прилага за решаване на голямо разнообразие от проблеми. Той е бърз, надежден и лесен за използване, което го прави идеален избор за много приложения.

Независимо дали търсите просто решение за кеширане или пълноценно хранилище на данни, Redis може да осигури производителността и скалируемостта, от които се нуждаете.

Като цяло Redis и WordPress са чудесна комбинация за уеб разработчици и фрийлансъри, които искат да създадат мощни и ефективни уебсайтове на WordPress, като същевременно увеличат максимално скоростта и производителността за подобрено потребителско изживяване.

Share this Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *