Лятна разпродажба – специални отстъпки от 40 %а всички Хостинг планове

Информация за контакт

Chicago 12, Melborne City, USA

+359 0896 88 74 13

info@hostnell.com

Безплатен Хостинг

Едно от важните неща за оптимизацията за търсачки и изграждането на вашия сайт е архитектурата на уебсайта. И така, какво е? Защо е важно? В тази статия ще научите за архитектурата на уебсайта, както и някои съвети, които да ви помогнат да планирате да подобрите това, което имате на сайта си.

Какво е архитектура на уебсайт?


Архитектурата на уебсайта е начинът, по който организирате сайта си. Той се занимава повече с това как приоритизирате страниците на уебсайта си, така че Google да може да индексира и да предостави по-добро изживяване на посетителите ви.

Основни типове архитектура на уебсайтове

В архитектурата на уебсайтове има няколко типа:

  • галета
  • Карти на сайтове
  • Навигационно меню
  • Вътрешно свързване

галета

Breadcrumbs са като друг начин за навигация в уебсайта ви, различен от главното меню. С навигационните трохи ще знаете на коя страница се намирате и каква е връзката й с началната страница. Например, ако сте имали статия, озаглавена „Защо WordPress?“ под категорията на WordPress, навигационните трохи ще изглеждат като следното изображение:

Това е наистина страхотен инструмент за структура на сайта, така че посетителите ви да не се изгубят в уебсайта ви. Този метод е чудесен за малки или големи сайтове, които имат подстраници, организирани в йерархия.

Карти на сайтове

Картата на сайта е прост преглед на организацията на структурата и файловете на вашите страници и как те са свързани помежду си. XML карта на сайта с валидно маркиране на Schema.org е нещо, което Google Search Console използва, когато обхожда вашия сайт. XML картата на сайта прави супер лесно бързото индексиране на вашия сайт, което е страхотно, ако току-що сте стартирали уебсайта си или сте правили промени в него.

Навигационно меню

Навигационното меню е фокусиран и организиран набор от връзки, които са предназначени да изпращат посетителите ви до най-важните части на вашия уебсайт. Това може да бъде навигация, която сте задали в горната част на уебсайта си, или дори меню с категории за вашия блог.

Вътрешно свързване

Когато се свържете от една от страниците си към друга страница на уебсайта си, това се нарича вътрешно свързване . Отново, тези връзки са от същия домейн, а не от нечий друг уебсайт.

Защо структурата на уебсайта е важна?

Структурата на уебсайта ви е важна, защото в крайна сметка посетителите ви трябва да могат лесно да навигират и намират информация във вашия уебсайт. Ако не свързвате страниците си заедно или не посочвате кои страници трябва да посещават хората, тогава няма да привлечете никакво внимание към тези области на уебсайта си . Макар че може би си мислите дали сайтът ви да бъде включен в търсачките , не забравяйте истинската причина за това – действителните хора.

Може ли организирането на структурата на вашия сайт да ви помогне да накарате Google да ви предостави връзки към сайта?

Връзките към сайта са функция за търсене на Google, която се дава на добре организирани сайтове, за да се даде по-задълбочена представа за какво е сайтът ви. Връзките към сайта в резултатите от търсенето са подстраници под заглавието на вашия сайт, които Google е дешифрирал като важни за хората да ги видят. 

Отговорът е да. Google не винаги автоматично предоставя връзки към сайта на всеки сайт. Необходимо е да се уверите, че не само пишете уникално съдържание, което има стойност, но и как структурирате връзките си, независимо дали са менюта или вътрешни връзки. Така че, ако искате да получите връзки към сайта за вашия сайт в резултатите от търсенето, тогава е важно да свършите добра работа по време на планирането на архитектурата на уебсайта си.

8 съвета за подобряване на архитектурата на уебсайта


След като вече имате някои от основите на уеб архитектурата и защо е важна, ето няколко съвета:

  1. Добавете заедно страници с подобна тема.
  2. Идентифицирайте и представяйте най-важните си страници.
  3. Поддържайте навигацията си ясна и проста.
  4. Създавайте удобни за потребителя и запомнящи се URL адреси.
  5. Проверете най-добрите конкуренти във вашата ниша, за да получите представа какво трябва да правите.
  6. Не подреждайте подстраниците си на повече от 3 дълбочини.
  7. Използвайте галета.
  8. Създайте карта на сайта.

1. Добавете заедно страници с подобна тема.

Не просто поставяйте всяка страница под една област. Под една обща и важна страница трябва да добавите само второстепенни свързани страници, които са свързани с нея. Под всяка от второстепенните страници, ако има второстепенни свързани страници, трябва да се свържете към тях. Това ще изгради солидна секция, която вашите посетители могат да научат колкото искат.

2. Идентифицирайте и представяйте най-важните си страници.

Ако не знаете кои страници са важни, тогава трябва да преразгледате какъв е вашият бизнес план или фокусът на уебсайта ви. Оттам трябва да можете да решите какво важно съдържание имате и в случай, че пропуснете да създадете информация, тогава просто ще трябва да направите нови страници.

3. Поддържайте навигацията си ясна и проста.

Вашата навигация трябва да е наистина проста. Основната навигация трябва да съдържа вашите важни страници. Ако имате повече от 5-7 връзки към горното меню, тогава трябва да видите как да го опростите малко повече. След като настроите връзките към горното меню, уверете се, че нямате много подстраници.

4. Създайте удобни за потребителя и запомнящи се URL адреси.

5. Проверете най-добрите конкуренти във вашата ниша, за да получите представа какво трябва да правите.

Успешните уебсайтове са страхотни примери за това какво трябва да направите за вашия собствен.

6. Не подреждайте подстраниците си на повече от 3 дълбочини.

Навигационните менюта не трябва да съдържат много елементи. Ако имате повече от връзки, отиващи 3 дълбоко, като подстраници, тогава трябва да определите дали е необходимо да добавите още подстраници. Повечето от вашите посетители нямат много търпение да продължат да се спускат в заешка дупка и ако се опитвате да продавате продукти , те няма да останат толкова дълго, дори ако смятате, че съдържанието или продуктите ви са фантастични.

7. Използвайте галета.

Независимо дали уебсайтът ви е малък или голям, използвайте навигация с навигация като вторична навигация. Може да отнеме малко място, освен създаването на вътрешни връзки от една страница към друга, но е страхотно като алтернативен достъпен в мрежата начин за обикаляне на части от уебсайта ви.

8. Създайте карта на сайта.

Създайте карта на сайта, както в XML, така и в предна HTML версия. XML е чудесен за търсачките, за да обхождат и индексират вашия сайт по-ефективно. Версията на HTML карта на сайта е за посетители, които се нуждаят от алтернативен задълбочен начин за достъп до страниците на вашия уебсайт.

В обобщение


Сега, след като сте по-запознати с това какво представлява архитектурата на уебсайта и имате някои съвети, които да използвате, е време да разгледате сайта си. Тествайте структурата на сайта си , уверете се, че е лесно да се придвижвате из уебсайта си и да се движи добре за посетителите ви. Също така е добър момент да се уверите, че правите всички необходими вътрешни връзки, които може да сте пропуснали в миналото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *